ODNEO POBEDU, A SADA MORA DA SPROVEDE MNOGA OBEĆANJA U DELA: Ko je novi meksički predsednik Manuel Lopez Obrador?
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Profimedia

MEKSIKO

ODNEO POBEDU, A SADA MORA DA SPROVEDE MNOGA OBEĆANJA U DELA: Ko je novi meksički predsednik Manuel Lopez Obrador?

Ovaj sedokosi, šezdesečetvorogodišnji veteran političke scene je tokom kampanje vodio u anketama i privukao mase žestokim populističkim govorima

Objavljeno:

Bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, levičar Andres Manuel Lopez Obrador, obećao je ništa manje nego da će „radikalno transformisati" državu i „iskoreniti korupciju".

Lopez Obrador, u javnosti pozna po nadimku „Amlo", po početnim slovima imena, postao je predsednik iz trećeg pokušaja, a sada mora da sprovede obećanja u dela.

Ovaj sedokosi, šezdesečetvorogodišnji veteran političke scene je tokom kampanje vodio u anketama i privukao mase žestokim populističkim govorima.

Kampanju su obeležile optužbe za korupciju i međusobni obračuni narko-kartela.

Andres Manuel Lopez Obrador
foto: Profimedia

Obećana obnova

Novoizabrani predsednik predvodi kolaliciju tri stranke na čelu sa levičarksim Nacionalnim pokretom za regeneraciju koga je osnovao pre četiri godine.

Njegovi protivnici tvrde da levičarski stavovi Lopez Obradora prete da pretvore Meksiko u „novu Venecuelu".

Oni upozoravaju da bi Obrador, koji deli autoritarni pristup i sklonost ekskproprijaciji sa pokojnim predsednikom Venecuele Hugom Čavezom, može da uništi meksičku privredu kao što je Čavez uništio venecuelansku.

Lopez Obrador odbacuje poređenja sa venecuelanskim liderima i obećava da neće vršiti ekskproprijacije i da nakon isteka mandata neće tražiti reizbor.

Andres Manuel Lopez Obrador
foto: Profimedia

On je, međutim, najavio da će preispiati ugovore koje je državna naftna kompanija Pemeks sklopila sa privatnim firmama za vreme vladavine njegovog prethodnika Enrike Penja Njeta kako bi ustanovio da li su rezultat korupcije.

Njegova obećanja o obnovi dobro su odjeknula među biračima kojima je dosta korupcije, sveprisutnog kriminala i bede. Lopez Obrador jr obećao privredni rast, radna mesta i programe socijalnog razvoja.

„Sprovešćemo mirnu transformaciju, plansku ali duboku, pa čak i radikalnu, jer reč „radikalno" potiče iz latinske reči za „koren", i to je taačno to... iskorenićemo korumpirani režim", rekao je tokom kampanje.

Protiv „mafije moćnika"

Predstavljajući se kao anisistemski kandidat, Lopez Obrador je svoje najžešće kritike uputio na račun „mafije moćnika" za koju tvrdi da već decenijama upravlja Meksikom.

Planira da poveća školarine za mlade Meksikance i socijalnu pomoć za starije osobe.

Nakon razmene teških reči sa istaknutim biznismenimaa, koje je optužio da se ponašaju „kao da je Meksiko njihov", novi predsednik im je ponudio ruku pomirenja i „dobre odnose" sa privatnim sektorom.

Okončanje narko ratova

Levičarski kandidat je obežao da će „postići mir i okončati rat" u vreme rekordnog broja ubistava zbog međusobnih obračuna narko kartela.

Iako je obećao da neće nastaviti sa strategijom oslonca na vojsku u „ratu protiv droge" koji su vodili njegovi prethodnici Enrike Penja Njeto i Felipe Kalderon, Lopez Obrador još nije obznanio sopstvenu bezbednosnu strategiju.

Njegova najava da bi kriminalcima mogla biti ponuđena amnestija naišla je na oštre kritike.

Andres Manuel Lopez Obrador
foto: Profimedia

Nasuprot Trampu

Suočen sa neprijateljskim izjavama američkog predsednika Donalda Trampa na račun Meksika i Meksikanaca, Lopez Obrador je zauzeo stav prkosnog ponosa.

Rekao je da neće dozvoliti da Meksiko postane Trampov „bokserski džak", ali je dodao da želi „prijateljstvo" i „uzajamno poštovanje" sa severnim susedom, i da ne želi carinski rat..

On je, međutim, nazvao Trampovu politiku prema imigrantima „neodgovornom" i „rasističkom".

1 / 7 Foto: Profimedia

Ceo život u politici

Rođen kao sin bakalina 13. novembra 1953 u seoskoj zajednici Tepatitan u južnoj držvvi Tabasko, Lopez Obrador je počeo političku karijeru u Instiucionalnoj revolucionarnoj partiji (PRI), koja je decenijama vladala Meksikom.

Kada se 1986. razočarao u PRI, pridružio se ocepljenom pokretu Demokratska struja, koji je kasnije prerastao u levičarsku Stranku demokratske revolucije (PRD).

Dvehiljadite je kao kandidat PRD izabran za gradonačelnika Meksiko Sitija.

Tokom mandata na čelu prestonice, Lopez Obrador je ostao upamćen po programu socijalne pomoći za stare i pokušaju da u saradnji sa biznismenom Karlosom Foksom obnovi centar grada.

Andres Manuel Lopez Obrador
foto: Profimedia

Za predsednika se prvi put kandidovao 2006. i izgubio od Kalderona sa najmanjom razlikom u istoriji Meksika - svega 0, 56 odsto.

Lopez Obrador je objavio izbornu prevaru i pozvao pristalice na protest. Oni su mesecima blokirali saobraćaj u Meksiko Sitiju.

Ponovo se kandiddovao 2016 i izgubio od Penja Njete.

Ovaj put je pobedio.

(Espreso/BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.