ZEMLJIŠTE KOD KOMŠIJA NAJJEFTINIJE U EU: Skok cena skoro u celom SVETU, a evo gde je HEKTAR najskuplji!
Njiva, Foto: Zorana Jevtić

CENE

ZEMLJIŠTE KOD KOMŠIJA NAJJEFTINIJE U EU: Skok cena skoro u celom SVETU, a evo gde je HEKTAR najskuplji!

U Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj više je nego udvostručena

Objavljeno:

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije je u Evropskoj uniji. Ono je više nego 20 puta jeftnije nego u najskupljoj Holandiji, pokazuju podaci evropskog statističkog zavoda.

Kupci su za hektar poljoprivrednog zemljišta u Holandiji morali da izdvoje čak 69.632 evra u 2019. godini, utvrdio je Evrostat, dodavši i da su sve holandske regije iznad proseka ostalih zemalja EU.

Hrvatska je pak imala najjeftinije obradivo poljoprivredno zemljište, s prosečnom cijenom hektara od 3.440 evra u 2020.

Među regijama najskuplja su Kanarska ostrva, gde je hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta u 2020. koštao 120.447 evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Najjeftiniji je švedski Gornji Norland gde je hektar u 2020. koštao samo 1.822 evra.

Evrostat nije raspolagao podacima za Nemačku, Portugal i Kipar.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

Skok u Rumuniji i Češkoj

Najviše je od 2011. do 2020. poskupelo poljoprivredno zemljište u Rumuniji i Češkoj, više od pet puta, utvrdio je evropski statistički zavod.

Snažno je u prošloj deceniji porasla i cena hektara u Estoniji i Litvaniji, oko tri i po puta, iako je i dalje među najjeftinijima u EU.

U Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj više je nego udvostručena.

Cene zemljišta porasle su i u drugim članicama, iako slabije, a izuzetak je samo Grčka gde je zemljište u 2020. bilo čak 18 odsto jeftinije nego u 2011.

Evrostat je podacima za Hrvatsku raspolagao samo unazad do 2015. godine koji pokazuju da je cena hektara poljoprivrednog zemljišta u razdoblju od 2015. do 2020. porasla 26,2 odsto.

1 / 5 Foto: Profimedia

Hrvatska uz Baltik

Najam obradivog poljoprivrednog zemljišta najskuplji je pak u Italiji, gde je u proseku iznosio 837 evra po hektaru godišnje. Blizu je i Holandija sa prosečnih 819 evra godišnje.

Među regijama najviši prosek zabeležen je u 2020. italijanskoj Furlaniji-Julijskoj krajini gde je iznosio 1.714 evra po hektaru.

U Hrvatskoj se pak hektar poljoprivrednog zemljišta u 2020. iznajmljivao za 73 evra. Blizu su i Letonija i Estonija, gde se najam hektara plaćao 71 odnosno 76 evra.

Najnižu cenu najma beležila je Slovačka, od samo 57 evra, pokazuju Evrostatovi podaci.

(Espreso/POSLOVNI DNEVNIK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.