Francuska će ponuditi resurse za istrage masakra u Ukrajini
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraga

Francuska će ponuditi resurse za istrage masakra u Ukrajini

Pariz će ponuditi 490.000 evra za rad Međunarodnog krivičnog suda i uputiće 13 miliona evra kao godišnji doprinos tom sudu

Objavljeno:

Francuska će ponuditi finansijske i ljudske resurse za podršku istragama o masakrima koji se pripisuju ruskim snagama u Ukrajini, saopštila je večeras Jelisejska palata posle razgovora predsednika Francuske i Ukrajine, Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Volodimira Zelenskog.

Govoreći o šoku i emocijama u Francuskoj posle objavljivanja fotografija o zločinima počinjenim u Buči i drugim ukrajinskim mestima, Makron je rekao da je njegova zemlja spremna da podrži "medjunarodnu pravdu i doprinese radu na istraživanju i dokumentovanju nasilja nad civilima kako bi Rusija za to odgovarala".

Pariz će ponuditi 490.000 evra za rad Međunarodnog krivičnog suda i uputiće 13 miliona evra kao godišnji doprinos tom sudu, navodi se u saopštenju Makronovog kabineta.

Francuska takođe nudi da u Ukrajinu pošalje "tehnički tim da ispita dokaze o počinjenim zločinima".

Francuska, Nemačka, Španija i Slovenija najavile su masovno proterivanje ruskih diplomata posle otkrića masakra pripisanim ruskim vojnicima na severozapadu Kijeva.

1 / 8 Foto: Profimedia

Fotografije i snimci na kojima se vide leševi u civilnoj odeći i masovne grobnice u Buči posle povlačenja ruskih snaga izazvali su ogorčenje medjunarodne zajednice.

Bonus video:

00:52

UJUTRU UŽIVAJTE U SUNCU, JER POSLE PODNE SLEDI NAGLI PREOKRET! Srbiju očekuju pljuskovi, a evo kolika će temperatura biti

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.