FED PONOVO DIŽE KAMATE! Šta će sada uraditi Evropska centralna banka?
FED, Foto: Profimedia

PROMENE

FED PONOVO DIŽE KAMATE! Šta će sada uraditi Evropska centralna banka?

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju a da istovremeno ne blokira ekonomski razvoj

Objavljeno:

Federalne rezerve koje su u martu podigle svoju ključnu kamatnu stopu prvi put u više od tri godine (za 0,25 odsto), u maju na zasedanju će dodatno podići i to verovatno za 50 baznih bodova.

Američka centralna banka (Fed) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu u martu da se suoči sa inflacijom, najvećom u poslednjih 40 godina i sa izgledima da se pogorša zbog ruske invazije u Ukrajini.

Posle dvodnevnog sastanka u martu odbor za monetarnu politiku Feda je ukazao je na rizike koje predstavlja ruska vojna invazija Ukrajine i sankcije.

"Kraktoročno, invazija i povezani događaji mogu da izazovu dodatni pritisak na povećanje inflacije i da utiču negativno na ekonomsku aktivnost", naveli su i se u saopštenju.

Fed je u martu 2020. takoreći spustio na nulu svoju kamatnu stopu da podrži privredu koja se tada suočavala sa širenjem kovida-19.Međutim, poslednjih godinu dana američka privreda pogođena je talasom porasta cena.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju a da istovremeno ne blokira ekonomski razvoj.

Sa novim povećanjem kamate u maju, treba videti šta će uraditi Evropska centralna banka a od čijih kamata zavise i naše.

1 / 5 Foto: Profimedia

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.