"BEZ MILOSTI ĆEMO USMERITI SVU SVOJU VOJNU MOĆ NA UNIŠTENJE VELIKIH META": Kim Džong Un uputio OZBILJNU pretnju!
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

pretnja

"BEZ MILOSTI ĆEMO USMERITI SVU SVOJU VOJNU MOĆ NA UNIŠTENJE VELIKIH META": Kim Džong Un uputio OZBILJNU pretnju!

Severna Koreja osudila je izjave južnokorejskog ministra odbrane o mogućnosti njegove zemlje da napadne svog severnog suseda

Objavljeno:

Severna Koreja upozorila je da će uništiti glavne mete u Seulu, preduzme li Južna Koreja bilo kakvu "vojnu akciju" poput preventivnog napada.

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong-Una, Kim Jodžong, izjavila je da su tvrdnje južnokorejskog ministra odbrane "još više pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na korejskom poluostrvu", izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Ta izjava je usledila nakon što je južnokorejski ministar Su Vuk u petak rekao da njegova zemlja raspolaže raketama znatno poboljšanog dometa, tačnosti i snage, koje "mogu tačno i brzo da pogode bilo koju metu u Severnoj Koreji".

Su je rekao i da će ministarstvo aktivno podržavati vojsku kako bi osiguralo da bude sposobna da odgovori na severnokorejsku raketnu pretnju. Severnu Koreju nazvao je "neprijateljem".

Kim Džong-un
foto: EPA / KCNA

Kim, potpredsednica Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, dodala je da će se zbog takvih izjava Južna Koreja "možda suočiti s ozbiljnom pretnjom".

Pogoršane tenzije

U odvojenom saopštenju, sekretar Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Park Džong Čon izjavio je da će Severna Koreja "bez milosti usmeriti svu svoju vojnu moć na uništenje velikih meta u Seulu i južnokorejskoj vojsci", krene li južnokorejska vojska u opasnu vojnu akciju poput preventivnog napada.

1 / 7 Foto: Profimedia

Severna Koreja, međutim, nije navela koje su to velike mete u Seulu.

Tenzije na korejskom poluostrvu značajno su se pogoršale proteklih nedelja nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete povezane s novim ICBM sistemom koji ta zemlja razvija i otkako je prošloge nedelje sprovela ICBM test, prvi nakon 2017. godine.

Tenzije bi se mogle pojačati, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja novim severnokorejskim hipersoničnim raketama, pokaže li se da su spremne za napad.

Jun je tražio jačanje veza s SAD-om i obećao je da će pokušati da uspostavi trajni trilateralni dijalog između Južne Koreje, Severne Koreje i SAD-a.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.