TINEJŽERKI IZ UKRAJINE GELER PROBIO LOBANJU! Zaustavio se usred MOZGA, posledice su mogle biti KOBNE (VIDEO)
Sofija, Foto: Printscreen/Twitter/Sky News

JEZIVO

TINEJŽERKI IZ UKRAJINE GELER PROBIO LOBANJU! Zaustavio se usred MOZGA, posledice su mogle biti KOBNE (VIDEO)

Pravo je čudo da je još živa, zaključili su lekari

Objavljeno:

Tinejdžerka Sofija iz Ukrajine se oporavlja nakon što joj je geler probio lobanju i zaustavio joj se usred mozga tokom ruskog napada, piše Skaj njuz.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Da je geler otišao samo jedan inč gore, dole ili u stranu, pogodio bi vitalni deo njenog mozga i mogla bi da umre.

Pravo je čudo da je još živa, zaključili su lekari. Sofija se trenutno oporavlja u dečjoj bolnici u Kijevu.

"Stajala sam pored majke i čula eksploziju. Pretrčala sam samo tri koraka, a onda sam čula još jednu eksploziju i izgubila svest", rekla je 13-godišnja Sofija. Napad se dogodio početkom marta.

Onesvestila se

Sofija je u trenutku napada stajala napolju sa svojom majkom Ljudmilom. Područje iz kojeg dolaze i dalje je pod pretnjom ruskih snaga.

"Probudila sam se kada su me roditelji odveli u podrum naše kuće. Majka me je držala za noge, a otac za ruke. I onda sam se ponovo onesvestila", priča Sofija.

Njena majka je lakše povređena. Ima posekotine pored levog oka koje su krvarile. Majka u prvi mah nije shvatila da je njenoj ćerki potrebna hitna medicinska pomoć jer je mislila da je zadobila potres mozga.

Tek u bolnici je shvatila da Sofija ima komad metala u glavi. Kijev ju je prebacio i iz bolnice u Mikolajevu, jer tamo nisu imali specijalizovanu opremu za uklanjanje metala koji joj se zaustavio usred mozga. Jedino mesto gde Sofija može da se leči je Kijev.

Posle skoro tri nedelje čekanja, Ljudmila je uspela da prebaci ćerku u Kijev. Lekari su odmah uradili CT skeniranje kako bi saznali šta je tačno. Pavlo Plavski, vrhunski dečiji neurohirurg, rekao je da je čudo što je Sofija preživela.

„Imala je znake upale, što može izazvati krvarenje, pa smo odlučili da uklonimo geler“, rekao je doktor. Već sledećeg dana Sofija je operisana.

"Rečeno mi je da je ova operacija zaista ozbiljna i teška. Ali sada verujem da Ukrajina ima najbolje lekare na svetu. Verujem da ruke lekara kontroliše Bog. To je čudo", rekla je majka.

Operacija je trajala sat i po. Doktor je isekao gornji deo lobanje i instrumentima uklonio gelere, a zatim vratio deo lobanje.

Sofija se sada oseća bolje i oporavlja se u podrumu bolnice, kako bi bila bezbedna od pretnji vazdušnim udarima. Ostali pacijenti su tokom dana na gornjim spratovima bolnice, a spavaju i u podrumu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.