KARLA DEL PONTE BI DA STRPA PUTINA U HAG
Putin, Karla del Ponte, Foto: Profimedia, AP

NAREDBA

KARLA DEL PONTE BI DA STRPA PUTINA U HAG

Del Ponte je godinama radila i kao članica UN-ova komisije za istraživanje kršenja ljudskih prava u ratu u Siriji, a istaknula je da bi nalog za hapšenje Putina bio važan signal da je obavljena istraga

Objavljeno: 14:13h

Bivša glavna tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Carla del Ponte pozvala je u razgovoru za francuski list Le Temps na hitno izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegovih poteza u Ukrajini.

- Putin je ratni zločinac, izjavila je 75-godišnja del Ponte u intervjuu za Le Temps koji je objavljen u subotu.

Ona smatra da su nalozi za hapšenje protiv Putina i drugih visokih ruskih dužnosnika, koje bi izdao Međunarodni prekršajni sud (ICC) nužni kako bi odgovarali za ratne zločine počinjenje od početka ruske invazije na Ukrajinu. Pojasnila je da je u pet nedelja rata nekoliko hiljada ljudi ubijeno, a milioni su raseljeni dok su delovi Ukrajine sravnjeni sa zemljom.

Del Ponte je godinama radila i kao članica UN-ova komisije za istraživanje kršenja ljudskih prava u ratu u Siriji, a istaknula je da bi nalog za hapšenje Putina bio važan signal da je obavljena istraga.

Karla del Ponte
foto: Profimedia

- To je jedini instrument koji imamo a koji nam omogućuje hapšenje počinioca ratnih zločina i njihovo dovođenje pred Međunarodni prekršajni sud (ICC), izjavila je del Ponte priznajući da sam nalog za hapšenje ne znači nužno da bi Putin bio priveden.

- Ako ostane u Rusiji, nikada ne bi došlo do toga. Ali nalog za hapšenje bi mu onemogućio napuštanje zemlje i bio bi to snažan signal da protiv sebe ima mnogo država, pojasnila je.

Glavni tužilac ICC-a, stacionisan u Den Haagu, otvorio je 3. marta istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Ukrajine.

Slobodan Milošević, Karla Del Ponte
foto: Espreso.co.rs / Profimedia

Del Ponte je rekla da, govoreći iz vlastitog iskustva glavne tužiteljke ICTY-ja, postoji nada da bi Putin jednog dana, baš kao što je to svojevremeno bio slučaj s bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, mogao biti uhapšen i optužen za ratne zločine.

- Nužno je pronaći i inkriminišuće dokaze protiv visokopozicioniranih političkih i vojnih zvaničnika dodala je ističući da je zaista teško precizno u komandantnom lancu utvrditi ko je tačno što planirao, naredio i proveo, a što se smatra ratnim zločinom.

Ukrajina nije stranka Rimskog statuta kojim je ustanovljen ICC, ali je 2014. godine službeno priznala jurisdikciju tog tribunala za zločine počinjene na njenoj teritoriji. Rusija je, pak, svoj potpis države stranke Rimskog statuta povukla 2016. godine.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.