SI ĐINPING: Kina i EU treba da obezbede stabilnost u nestabilnom svetu
Foto: Kineski radio Interancional

diplomatija

SI ĐINPING: Kina i EU treba da obezbede stabilnost u nestabilnom svetu

Ova vizija kineske strane se do sada nije promenila, a ima više praktičnog značaja u trenutnoj globalnoj situaciji

Objavljeno: 13:52h

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je 1. aprila putem video veze sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Tom prilikom, Si Đinping je istakao da je pre osam godina, kada je on posetio sedište EU, predložio da Kina radi sa Evropom na izgradnji mosta prijateljstva i saradnje na evroazijskom kontinentu, da stvara odnose partnerstva između Kine i EU zasnovane na miru, rastu, sprovođenju reformi i poštovanju civilizacija, kao i da izgradi sveobuhvatne strateške odnose partnerstva između Kine i EU koji imaju globalni uticaj, prenosi Kineski radio Internacional.

Ova vizija kineske strane se do sada nije promenila, a ima više praktičnog značaja u trenutnoj globalnoj situaciji.

Epidemija koronavirusa se i dalje širi, oporavak svetske privrede je težak i mukotrpan, a dogodila se u međuvremenu i ukrajinska kriza. U takvim okolnostima, Kina i EU, kao dve velike svetske sile, dva glavna tržišta i dve velike civilizacije, trebalo bi da ojačaju komunikaciju o međusobnim odnosima i glavnim pitanjima koja se tiču globalnog mira i razvoja, te da igraju konstruktivnu ulogu i obezbede neke uvide u turbulentnu svetsku situaciju i da budu faktor stabilizacije.

Si Đinping je istakao da su od prošle godine odnosi između dve strane ostvarili novi razvoj usred izazova, a saradnja Kine i EU je postigla nove rezultate usred poteškoća.

Činjenice su pokazale da Kina i EU dele široke zajedničke interese i čvrstu osnovu za saradnju. Samo saradnja i koordinacija mogu rešiti probleme i biti odgovor na izazove.

Kina održava stabilnu i koherentnu politiku prema EU. Takođe se nada da će EU razviti nezavisno razumevanje Kine, voditi nezavisnu politiku prema Kini i raditi sa Kinom na zajedničkom promovisanju stabilnosti i dugoročnom razvoju odnosa između Kine i EU.

(Espreso /Kineski radio Internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.