Orban tvrdi da može Mađarsku da drži dalje od rata u Ukrajini
Viktor Orban, Foto: Profimedia

tvrdi

Orban tvrdi da može Mađarsku da drži dalje od rata u Ukrajini

Ta zemlja je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov tranzit preko madjarsko-ukrajinske granice, ocenivši da bi je to uvuklo u sukob

Objavljeno:

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da predstojeći parlamentarni izbori zakazani za nedelju predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor izmedju rata i mira.

Orban, koji želi da dobije četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ukoliko bude ponovo izabran, štititi mir i bezbednost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susednoj Ukrajini.

"To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko naše teritorije, jer ćemo onda postati vojni cilj", rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Ta zemlja je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov tranzit preko madjarsko-ukrajinske granice, ocenivši da bi je to uvuklo u sukob.

Iako je Orban osudio rusku invaziju na Ukrajinu, vodio je računa da ne pomene da je za taj sukob odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin sa kojim ima bliske odnose od dolaska na vlasti u Mađarskoj 2010. godine.

Orban je danas na mitingu rekao da je opoziciona koalicija "sklopila tajni pakt sa ukrajinskog vladom" i da će njegovi politički protivnici prekinuti dovod ruskog gasa i ruske nafte, što je ta koalicija demantovala.

Viktor Orban
foto: Profimedia

Ujedinjenu opoziciju u Mađarskoj čini šest stranaka čiji je zajednički kandidat za premijera Peter Marki-Zai, koji ne pripada nijednoj stranci.

Opozicione stranke, koje su ranije vodile kampanju na obećanju da će ukinuti ono što nazivaju široko rasprostranjenom korupcijom i demokratskim nazadovanjem pod Orbanom, zatražile su sada od birača da kazne autokratskog premijera zbog njegovih bliskih odnosa sa Putinom.

Opozicija je izbore ocenila kao referendum o tome da li će Mađarska pripadati zajednici zapadnih demokratija ili će se vratiti u svoju istorijsku prošlost kao represivna autokratija kojom dominiraju Rusi.

Prema anketama, Orbanova stranka Fides vodi, ali je ta prednost u odnosu na opoziciju tesna. Odlazeći premijer se do sada nije nikada suočio sa takvom neizvešnošću, ocenili su analitičari.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.