TURSKA ODLUČILA DA OKONČA AFERU UBISTVA DŽAMALA KAŠOGIJA! Poznato i zbog čega
Džamal Kašogi, Foto: Profimedia

SAUDIJSKI NOVINAR

TURSKA ODLUČILA DA OKONČA AFERU UBISTVA DŽAMALA KAŠOGIJA! Poznato i zbog čega

To ubistvo je ugrozilo odnose Turske i Saudijske Arabije

Objavljeno:

Turska, koja želi da obnovi veze sa Saudijskom Arabijom zbog svoje loše ekonomije, odlučila je da okonča aferu ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija ubijenog u oktobru 2018. godine u saudijskom konzulatu u Instanbulu.

Tužilac istanbulskog suda pred kojim se od 2020. godine vodi suđenje u odsustvu protiv 26 saudijskih državljana optuženih za ubistvo Kašogija, zatražio je da se "zatvori" dosije i ustupi Saudijskoj Arabiji.

Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" odmah je izrazila nezadovoljstvo tom merom, navodeći da Turska na taj način odgovara na zahtev saudijskih vlasti.

Verenica pokojnog novinara Hatidže Čengiz potvrdila je vest i dodala da je tužilac u skladu sa zahtevom Saudijske Arabije zatražio zatvaranje dosijea i njegovo prebacivanje u Rijad.

Ona je ranije rekla da je pozvala turske vlasti da ne odustaju od sudjenja u korist približavanja Turske Saudijskoj Arabiji.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo telo nije pronađeno.

1 / 5 Foto: Profimedia

To ubistvo je ugrozilo odnose Turske i Saudijske Arabije. Međutim, Ankara, suočena sa ekonomskom krizom i inflacijom, već nekoliko meseci traži načine približavanja Rijadu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.