SZO OBJAVILA AŽURIRANI PLAN O KORONA VIRUSU: Moguća 3 scenarija razvoja pandemije do kraja godine!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

BORBA SA PANDEMIJOM

SZO OBJAVILA AŽURIRANI PLAN O KORONA VIRUSU: Moguća 3 scenarija razvoja pandemije do kraja godine!

Na temelju onoga što sada znamo, najverovatniji scenario je taj da će virus koji prouzrokuje Kovid 19 nastaviti da se razvija

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je ažurirani plan o Kovidu 19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus veruje da je najverovatnije da će se ozbiljnost te bolesti s vremenom smanjivati.

- Na temelju onoga što sada znamo, najverovatniji scenario je taj da će virus koji prouzrokuje Kovid 19 nastaviti da se razvija, ali će se ozbiljnost bolesti smanjiti vremenom zbog porasta imuniteta dobijenog vakcinisanjem i time što je neko preležao taj virus, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora, kako navodi Rojters, iznosi strateška prilagođavanja koje bi svaka zemlja trebalo da napravi u smislu širenja korona virusa, smanjivanja uticaja Kovida 19 i završetka globalnog vanrednog stanja, prenosi Hina.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Buster vakcine

Ipak, direktor SZO je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo da zahteva periodične ‘bustere’ za osetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, on je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa ‘busteri’ i nove vakcine neće biti potrebne ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranijeg vakcinisanja ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora SZO i direktor te organizacije veruje da će biti i poslednji.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Prvi plan objavljen je u februaru 2020. godine na samom početku pandemije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.