NAJMANJA OSTRVSKA DRŽAVA NA SVETU: Kako su je POHLEPA i siromašna kolonijalna vlasta doveli na samu ivicu PROPASTI?
Nauru, Foto: Printscreen/Youtube/Drew Binsky

ZANIMLJIVO

NAJMANJA OSTRVSKA DRŽAVA NA SVETU: Kako su je POHLEPA i siromašna kolonijalna vlasta doveli na samu ivicu PROPASTI?

Stotine Nauruanaca izašlo je u kanuima da pozdravi mornare. Najpre uplašeni, mornari nisu smeli da se iskrcaju, a Nauruanci, takođe uplašeni, nisu znali da li da im priđu ili se sakriju

Objavljeno:

Da li ste se ikada zapitali koja je najmanja ostrvska država na svetu? Čak i da niste, Nauru će vas sigurno zanimati.

Zove se Nauru, nalazi se između Australije i Havaja, tamo živi 10 hiljada ljudi, a površina njihove države je 21 kvadratni kilometar. U novembru 1798. britanski brod "Snow Hunter" je isplovio u kineska mora i obavestio Evropljane da su naišli na novo ostrvo.

Stotine Nauruanaca izašlo je u kanuima da pozdravi mornare. Najpre uplašeni, mornari nisu smeli da se iskrcaju, a Nauruanci, takođe uplašeni, nisu znali da li da im priđu ili se sakriju.

Kada su oboje shvatili da ne žele jedno drugom da naude, uspostavili su komunikaciju. Kapetan broda Džon Fern napisao je da je oduševljen njihovom dobrodošlicom, ali i toplim vetrovima, ljuljavim palmama i belim peskom, pa je ostrvo nazvao "Prijatno ostrvo".

Nakon otkrivanja ovog "raja na zemlji", ljudi su polako počeli da dolaze da uživaju u prelepim plažama i toplom moru.

Tada se još nije znalo kakve prirodne resurse čuva Nauru, pa kolonijalne sile nisu bile previše zainteresovane za njih. Sve do 1899. godine, kada je geolog Albert Elis primetio oblik nalik steni.

Isprva se činilo da je u pitanju komad okamenjenog drveta, a na kraju se ustanovilo da je u pitanju visokokvalitetna fosfatna ruda, superđubrivo koje vredi pravo blago.

Dve godine kasnije, otkrili su da je 80 odsto ostrva bogato fosfatnim krečem.

Ubrzo nakon toga, vredna ruda je počela da se izvozi, a Nauru je polako ali sigurno gubio svoju prirodnu lepotu. Nauruanci su oduvek čuvali svoje rude, do te mere da su gradili kuće daleko od njih. Područje je bilo dom divljih badema, drveća pandanusa, jata ptica i bogatog života.

Fotograf National Geographica iz 1921. rekao je da je kultivisano fosfatno polje užasno i sumorno područje sa hiljadama oštrih i šiljastih koraljnih vrhova, gde su se mogle videti odbačene korpe fosfata i zarđale konzerve američkog kerozina.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Drew Binsky

Do Drugog svetskog rata, Nauru je bio australijska kolonija. Tada ih je napao Japan.

Iako je izvoz fosfata nakratko stao, bilo je to najmračnije vreme za lokalno stanovništvo. Japanske trupe su bile nemilosrdne. Premlaćivanja, pogubljenja, deportacije i masovna utapanja doveli su do značajnog smanjenja lokalnog stanovništva. Godine 1945. na ostrvu je ostalo manje od 600 Nauruanaca, a više od četvrtine je izgubilo život.

Kako danas žive Nauruanci?

Nauru je stekao nezavisnost 1968. Republika Nauru je odlučila da nastavi sa izvozom fosfata kako bi se oporavila od gubitaka koje je pretrpela tokom istorije. Danas Nauru i dalje traži svoje mesto u svetskoj ekonomiji.

Novinarka Keti Mekliš napisala je 2013. da očaj prožima ceo Nauru. Nezaposlenost je velika, ima svega nekoliko kafića i restorana, a uprkos prirodnim lepotama, turizam nikada nije uspeo da se razvije. Iako izdaleka izgleda kao raj na zemlji, kada se približite vide se trošne kuće i đubre koje zatrpava puteve i dvorišta.

Deset hiljada stanovnika jede samo uvoznu hranu, a problem im je voda za piće.

Konzervirana i prerađena hrana loše utiče na lokalno stanovništvo, pa je Nauru na vrhu liste stope gojaznosti u svetu. Čak tri četvrtine žena je gojazno, a lideri su i u alkoholizmu i pušenju. Zbog alkoholizma, Nauru takođe ima visoku stopu nasilja u porodici.

Džejms Engajm, ministar Kongregacione crkve u Nauruu, rekao je poslednjih godina svog života: "Sanjam da nikada nismo pronašli taj fosfat. Voleo bih da Nauru može biti kao pre. Kad sam bio dečak, bilo je tako lepo. Bilo je drveća, sve je bilo tako zeleno. Sećam se da sam jeo sveže kokosove orahe i hleb. Tek sada vidim šta se ovde desilo i mogao sam da zaplačem."

(Espreso/Pun kufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.