POTRAGA JE ZAVRŠENA! Pronađeno je telo nestale pre 30 godina, sad se traži UBICA! (FOTO)
Stejsi Lin Čahorski/portret, Foto: National Center for Missing and Exploited Children

ogromna tuga!

POTRAGA JE ZAVRŠENA! Pronađeno je telo nestale pre 30 godina, sad se traži UBICA! (FOTO)

Nesrećna devojčica je 1989. godine sahranjena u neobeleženoj grobnici, a njeno telo će sada biti vraćeno porodici.

Objavljeno:

Više od 33 godine, istražitelji u Norton Šorsu u Mičigenu pokušavaju da otkriju šta se dogodilo sa Stejsi Lin Čahorski, mladom ženom koja je otišla od kuće da bi proputovala zemlju i poslednji put razgovarala sa svojom majkom u septembru 1988.

U isto vreme, gruzijski detektivi su radili na identifikaciji ostataka koje su dva službenika Ministarstva saobraćaja otkrila u blizini autoputa u decembru 1988. godine.

Oba slučaja su ubrzo ugašena – do ovog meseca. Šerifova kancelarija okruga Dejd u severozapadnoj Džordžiji i istražna kancelarija Džordžije saopštili su da su ostaci identifikovani korišćenjem napredne DNK tehnologije isti kao oni Čahorski i da će uskoro biti vraćeni njenoj porodici u Mičigenu.

„Danas je dan kada lovimo ubicu“, rekao je specijalni agent GBI Džo Montgomeri na konferenciji za novinare.

"Najveći problem u rešavanju ovog slučaja je što nismo imali identitet žrtve, tako da nismo imali polaznu tačku. Sada imamo polaznu tačku i to je veliki korak za nas. Mislim da imamo dobre šanse da se ovaj slučaj reši i ubica privede pravdi“, rekao je Montgomeri, prenosi CNN.

Kako je identifikovana?

Tokom godina, GBI agenti i istražitelji iz okruga Dade stalno su se vraćali na slučaj u nadi da će otkriti identitet žrtve, navodi GBI u saopštenju.

Forenzičar je nacrtao složenu sliku u nadi da će to pomoći u otkrivanju identiteta. Sredinom 2000-ih, istražitelji su poslali dodatne dokaze FBI-u, što je pomoglo u razvoju DNK profila, ali on nije odgovorio nikome ko je već bio u sistemu. U međuvremenu, vlasti Mičigena odlučile su da prikupe otiske prstiju od Stejsinog rođaka Lin Čahorski 2010. godine, navodi se u policijskom saopštenju.

Članovi GBI-ja ponovo su kontaktirali FBI nekoliko godina kasnije u vezi sa upotrebom istražnih genealoških metoda kako bi pomogli u rešavanju slučaja. Proces najčešće kombinuje DNK dokaze i tradicionalnu genealogiju kako bi pronašao biološke veze između ljudi, odnosno rođaka.

Za ovo su angažovali Otram, laboratoriju sa sedištem u Teksasu koja radi sa policijom i zaslužna je za pomoć u rešavanju dugačke liste drugih hladnih slučajeva.

Laboratorija je pomogla da se otkrije identitet "Male gospođice Niko", mlade devojke koja je otkrivena pre više od 60 godina u pustinji Arizone, saopštile su tamošnje vlasti ovog meseca.

Prošle godine je takođe pomogao u identifikaciji žrtve pronađene pre više od četiri decenije u Misisipiju, za koju vlasti veruju da ju je ubio Semjuel Litl, „najplodniji“ američki serijski ubica.

„Bez napretka u DNK tehnologiji, ne bismo mogli da pomognemo i postignemo ovaj uspeh, tako da smo zahvalni na tome i na poslu koji je Otram uradio“, rekao je specijalni agent FBI Tim Berk na konferenciji za novinare.

Čahorski bi danas imao 52 godine, preneo je GBI.

Vraća se svojoj porodici

Čahorski je sahranjena u okrugu Dade 1989. godine u neobeleženoj grobnici, a njeno telo će sada biti vraćeno porodici. Pre nekoliko nedelja, vlasti su obavestile njenu majku, koja je prijavila nestanak njene ćerke.

„Uspeli smo da je obavestimo i unesemo joj malo mira. Takođe smo uspeli da vratimo deo nakita pronađenog kod Stejsi na mestu zločina. Radujemo se što ćemo na bilo koji način pomoći preostaloj istrazi, kao i da joj vratimo Stejsine posmrtne ostatke. voljene osobe u Mičigenu kako bi konačno mogla da počiva u miru“, rekao je Tim Berk.

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.