OVAKO JE MEDLIN OLBRAJT OPISALA PUTINA! Pogledajte šta je napisala samo jedan DAN pred napad Rusije na Ukrajinu
Medlin Olbrajt, Foto: Profimedia

bivša državna sekretarka SAD

OVAKO JE MEDLIN OLBRAJT OPISALA PUTINA! Pogledajte šta je napisala samo jedan DAN pred napad Rusije na Ukrajinu

U tekstu objavljenom u Njujork Tajmsu 23. februara, dakle samo dan pre nego što je Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, Olbrajtova se prisetila detalja susreta koji se desio 2000. godine

Objavljeno:

Medlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, umrla je u sredu od raka u 84. godini, a njen uticaj na međunarodnu politiku daleko će je nadživeti.

Zanimljivo, Olbrajtova je pisala skoro do pred smrt, a u poslednjem tekstu prisetila se nelagode koju je osetila tokom svog prvog susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kad je preuzeo vlast od Jeljcina, pre više od 20 godina.

U tekstu objavljenom u Njujork Tajmsu 23. februara, dakle samo dan pre nego što je Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, Olbrajtova se prisetila detalja susreta koji se desio 2000. godine.

1 / 5 Foto: Print Screen Youtube/fox

Putin je tada tek preuzeo vlast od Borisa Jeljcina, a Olbrajtova je bila državna sekretarka u kabinetu Bila Klintona.

- Dok sam sedela preko puta njega u Kremlju, odmah me je pogodio kontrast između Putina i njegovog bombastičnog prethodnika, Borisa Jeljcina. Dok sam letela kući, sećala sam se svojih utisaka. Putin je mali i bled, tako hladan kao da je reptil - napisala je.

Olbrajtova je napisala i da je Putina sramota onoga što se desilo sa njegovom državom, i da je odlučio da joj povrati veličinu.

Ona je zatim upozorila da bi napad na Ukrajinu bio "istorijska greška", i opisala s kakvim će se posledica Rusija suočiti - snažan otpor Ukrajinaca, jake ekonomske sankcije, i jačanje NATO alijanse.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Business Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.