CENE LETNJIH GUMA VRTOGLAVO RASTU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NOVA GENERACIJA

CENE LETNJIH GUMA VRTOGLAVO RASTU!

Razlozi za rast cena su brojni, osim cena sirovina koje su porasle kao posledica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta

Objavljeno:

Porasle su cene rezervnih delova, a sada stižu i najave o velikom rastu cena guma za motorna vozila.

Nova generacija letnjih guma je u proseku već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a pre same sezone masovne kupovine letnjih guma u aprilu najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle da ukupno budu skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Razlozi za rast cena su brojni, osim cena sirovina koje su porasle kao posledica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta, piše Revija HAK.

Cene kaučuka su porasle, a ugljenikov prah potreban za proizvodnju guma velikim delom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao da bude novi izvor problema, odnosno rasta cena.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Polovni automobili

Takođe, fabrike koje su proizvodile gume za severni deo Evrope su stacionirane u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmerava na fabrike koje su snabdevale centralnu i južnu Evropu, a kapaciteti su ograničeni pa je pod znakom pitanja šta će biti i s ponudom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.