FEDERACIJA BIH USVOJILA ZAKON O ZABRANI PUŠENJA U ZATVORENIM OBJEKTIMA: Evo kada počinje njegova primena
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrana

FEDERACIJA BIH USVOJILA ZAKON O ZABRANI PUŠENJA U ZATVORENIM OBJEKTIMA: Evo kada počinje njegova primena

Zakon podrazumeva i zabranu konzumacije duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe

Objavljeno:

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Predlog zakona su izglasali sa 40 glasova "za", sedam suzdržanih i bez delegata koji su bili protiv. Kako je naveo predsedavajući Tomislav Martinović, Predlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub delegata u Domu naroda, Zakon će početi da se primenjuje za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Predlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno tiče imaće rok od 24 meseca da stvore uslove za sprovođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumeva i zabranu konzumacije duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje, piše Klix.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

1 / 3 Foto: Profimedia

S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duvana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Bonus video:

54:37

REDAKCIJA 24.03.2022. 2.DEO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.