RUSKA BERZA PONOVO RADI: Akcije uzletele
Akcije, Foto: AP

PRVI TRGOVAČKI DAN

RUSKA BERZA PONOVO RADI: Akcije uzletele

Referentni indeks MOEX skočio je za više od 11 posto na jutarnjem trgovanju

Objavljeno:

Ruske akcije su uzletele danas, prvog trgovačkog dana posle skoro jednomesečne pauze, pri čemu je rast akcija proizvodnih kompanija nadoknadio oštar pad deonica Sberbanke i Aeroflota.

Vlada Rusije je 1. marta saopštila da će iz Nacionalnog fonda bogatstva (NWF) usmeriti do 1.000 milijardi rubalja (10,5 milijardi dolara) na kupovinu ruskih akcija koje je uzdrmala masovna rasprodaja prošlog meseca, ali nije poznato da li je taj novac već kanalisan na tržište kapitala, a iz Ministarstvo finansija nidu odmah odgovorili na zahtev za komentarom, prenosi Rojters.

Na Moskovskoj berzi je danas samo delimično obnovljeno trgovanje akcijama, pošto su na snazi i dalje ograničenja trgovine sa strancima i zabrana "šortovanja" ruskih akcija (špekulativna trgovina gde investitor ''pozajmi'' od brokera akcije za koje očekuje da će pasti, proda ih po aktuelnoj ceni, a kad im cena padne ponovo ih kupi, ostvari profit i u utvrđenom roku ih vrati brokeru uz dogovorenu proviziju).

Referentni indeks MOEX skočio je za više od 11 posto na jutarnjem trgovanju, ali je kasnije smanjio deo dobitaka i u plusu je za 4,4 posto, na 2.580 poena u odnosu na sredu. Trgovanje akcijama denominovanim u dolarima, čiju vrednost meri indeks RTS, obustavljeno je.

Najveći skok cena zabeležile su akcije energetskih kompanija, poput proizvođača gasa Novateka, naftne kompanije Rosnjeft i Lukoil, kao i gasni gigant Gasprom, koje su porasle u rasponu od 10 do 20%.

Akcije rudarskog giganta, Nornikl, takođe su ojačale za 10 procenata.

S druge strane, akcije vodećeg avio-prevoznika Aeroflota su potonule za oko 20 procenata na početku trgovanja, da bi zatim smanjile gubitak na 16 odsto, dok je drugi po veličini ruski zajmodavac, banka VTB, koja je pod sankcijama Zapada, pala za oko 5,0 odsto.

Ruska rublja je nastavila oporavak, ojačavši za 2,0 procenta i trgije se na nivou blizu 96 rubalja za dolar na Moskovskoj berzi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.