KOLIKO BI ZAPRAVO IZRAELSKA GVOZDENA KUPOLA MOGLA DA POMOGNE UKRAJINI? Eksperti izneli svoje procene!
Gvozdena kupola, Foto: Profimedia

gvozdena kupola

KOLIKO BI ZAPRAVO IZRAELSKA GVOZDENA KUPOLA MOGLA DA POMOGNE UKRAJINI? Eksperti izneli svoje procene!

Inbar objašnjava da Rusija koristi svo oružje na raspolaganju, uključujuči balističke i hipersonične rakete, koje ne mogu biti zaustavljene kratkodometnim sistemom poput Gvozdene kupole

Objavljeno:

Uprkos sve češćim i glasnijim pozivima Izraelu da obezbedi Ukrajini tehnologiju za raketnu odbranu eksperti veruju da bi zbog logističkih i tehnoloških ograničenja Gvozdena kupola po svoj prilici bila od male koristi za Ukrajinu u vreme kada Rusija pojačava napade širom te zemlje, piše danas izraelski list Harec.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u nedelju, obraćajući se izraelskim poslanicima putem video linka, pozvao je Izrael da pomogne njegovoj zemlji da smanji broj žrtava i da ojača protivraketnu odbranu.

"Svi u Izraelu znaju da je vaša raketna odbrana najbolja. Ona je moćna. Svi znaju da je vaše oružje jako. Vi znate da branite interese vaše zemlje, interese vašeg naroda. I vi nam sigurno možete pomoći da zaštitimo naše živote, živote Ukrajinaca, živote ukrajinskih Jevreja", rekao je Zelenski.

Tal Inbar, ekspert za raketnu odbranu u SAD, veruje da izraelski sistem mogao da presretne neku rusku municiju poput raketa Grad, ali da je zbog prostrane teritorije i raznih vrsta ruskih projektila izvoz Gvozdene kupole "više teoretsko pitanje i puštanje mašti na volju" nego praktično rešenje.

"Što je veća zemlja potrebno je više radara i presretača. Izrael je mala zemlja i to je prednost za raketnu odbranu. To nije slučaj u Ukrajini", rekao je Inbar i naveo da snage Saudijske Arabije imaju usavršeniju protv raketnu odbranu ali se i dalje muče da spreče napade jemenskih pobunjenika Huta jer brane prostranu teritoriju.

1 / 8 Foto: Profimedia

SAD navode da je Rusija do sada ispalila oko 1.100 raketa na Ukrajinu, gadjajući ciljeve od grada Harkova na istoku do zapadne granice Poljske.

Ruska vojska napada iz vazduha, koristi dugometne rakete i artiljeriju,a danas je ukrajinska vojska upozorila da će stanovnici biti sučeni sa nasumičnim ruskim granatiranjem ključne infrastrukture.

Inbar objašnjava da Rusija koristi svo oružje na raspolaganju, uključujuči balističke i hipersonične rakete, koje ne mogu biti zaustavljene kratkodometnim sistemom poput Gvozdene kupole.

Ta zemlja izmedju ostalih koristi rakete Iskander-M koje lete nisko i manevrišu u letu da pogode ciljeve udaljene 500 kilometara sa preciznošću dva do pet metara, navodi Centar za strateške i medjunarodne studije sa sedištem u Vašingtonu.

U subotu je Rusija rekla da je upotrebila hipersonične rakte da uništi veliko skladište otužja na zapadu Ukrajine,a jedan američki zvaničnik je izjavio da to ne može nezavisno potvrdi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Inbar smatra da Gvozdena kupola nije rešenje za balističke rakete koje Rusi koriste i da osim tehnoloških ograničenja postoje i logistička jer je primena takvih sistema složen i dug proces, tako da je, čak i kada bi Izrael želeo da ga isporuči, potrebno dosta vremena da postane operativan.

Uz to izraelska vojska ima ograničene zalihe presretača i Kongres SAD je tek nedavno odobrio milijardu dolara Izraelu da obnovi svoje rakete potrošene za obaranje Hamasovih raketa tokom rata u maju prošle godine.

"Tako da je malo naimvno misliti da Izrael može da snabde druge zemlje dovoljnim brojem prestretača. To nije praktično", zaključio je Inbar.

Javno interesovanje za izraelsku protivvazdušnu odbranu izrazio je i šef diplomatije Ukrajine Dmitro Kuleba, mada se ne zna da li je bilo zvaničnog zahteva za sistem Gvozdena Kupola.

1 / 6 Foto: Profimedia

Izraelski ambasador u Ukrajini Mihael Brodski izjavio je da je o tome bilo reči i pre rata i da je ukrajinskoj strani rečeno da je snabdevanje nemoguće, a ona i dalje insistira.

Izrael mora da pomogne u oblastima u kojima može, odnosno da pruži medicinsku pomoć, rekao je izraelski ambasador.

Ambasador Ukrajine u Tel Avivu Jevgen Kornijčuk je ranije izjavio za izraelske medije da Rusija koristi drugačije oružje od Palestinaca tako da Gvozdena kupola verovatno ne bi pomogla.

Bonus video:

05:14

BRZE VESTI 22.03.2022. 12:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.