AMERIKANCI SU OVU KATASTROFU ZVANIČNO nazvale GENOCIDOM: Javljeno je
Ilustracija, Foto: Profimedia

Entoni Blinken

AMERIKANCI SU OVU KATASTROFU ZVANIČNO nazvale GENOCIDOM: Javljeno je

Blinken je rekao da su namere vojske Mjanmara prevazišle etničko čišćenje i da to nasilje predstavlja želju "stvarnog uništenja" te muslimanske manjine

Objavljeno:

Američke vlasti danas su prvi put zvanično nazvale genocidom nasilje vojske Mjanmara nad muslimanskom manjinom Rohindža u periodu od 2016. do 2017. godine.

"Utvrdio sam da su pripadnici vojske Mjanmara počinili genocid i zločine protiv čovečnosti nad Rohindžama 2016. i 2017. godine", izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, dokazi kojima raspolaže pokazuju "jasnu nameru koja stoji iza tih zločina - nameru da se unište Rohindže, u celini ili delimično".

Blinken je rekao da su namere vojske Mjanmara prevazišle etničko čišćenje i da to nasilje predstavlja želju "stvarnog uništenja" te muslimanske manjine.

Oko 740.000 Rohindža pobeglo je iz Mjanmara u susedni Bangladeš od 2017. godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN. Blinken je rekao da se procenjuje da je ubijeno više od 9.000 Rohindža.

Rohindže u Mjanmaru smatraju se "strancima" i državljanstvo im ne priznaje vlast te zemlje čijih 95 odsto stanovnika čine budisti.

Medjunarodni krivični sud, najviši sud UN sa sedištem u Hagu koji je zadužen za sudjenje onima koji su odgovorni za najgore zločine počinjene širom sveta, pokrenuo je 2017. godine istragu o zločinima počinjenim u Mjanmaru.

Bonus video:

03:57

Spasić poslao snažnu poruku: NE MOŽETE VI PROTIV SRBIJE DA DOBIJETE OBAVEŠTAJNI RAT!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.