"AMERIKA ĆE ČUVATI LEĐA SVOJIH PRIJATELJA": SAD prebacile raketni sistem "Patriot" u zemlju jugozapadne Azije
Ilustracija, Foto: Profimedia

RAKETE

"AMERIKA ĆE ČUVATI LEĐA SVOJIH PRIJATELJA": SAD prebacile raketni sistem "Patriot" u zemlju jugozapadne Azije

Odnosi između SAD i Saudijske Arabije su napeti otkako je Bajden preuzeo dužnost

Objavljeno: 09:25h

SAD su poslednjih nedelja prebacile značajan broj raketnih sistema Patriot u Saudijsku Arabiju, u trenutku kada administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena nastoji da ublaži napetost u sve komplikovanijim odnosima Vašingtona i Rijada, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz američke administracije.

Visoki američki zvaničnik potvrdio je u nedelju Rojtersu, pod uslovom anonimnosti, da su odbrambeni sistemi Patriot poslati u Saudijsku Arabiju, pošto je reč o odluci koja nije zvanično objavljena.

On je još dodao da je ta odluka u skladu sa obećanjem predsednika Bajdena da će „Amerika čuvati leđa svojih prijatelja u regionu“.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan osudio je u nedelju postupke snaga Huta u Jemenu, nakon što su pokrenuli jedan od svojih najintenzivnijih napada bespilotnim letelicama i raketama na vitalne energetske objekte Saudijske Arabije, koji je izazvao požar na jednoj lokaciji i privremeno prekinuo proizvodnju nafte na drugom.

AP je u septembru izvestio da su SAD premestile sopstvene odbrambene sisteme Patriot iz vazduhoplovne baze Princ Sultan izvan Rijada, iako se Saudijska Arabija suočavala sa vazdušnim napadima jemenskih pobunjenika i insistirala da su ovi raketni sistemi ključni za njenu odbranu od napada Huta.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Odnosi između SAD i Saudijske Arabije su napeti otkako je Bajden preuzeo dužnost, pošto je američki predsednik odbio da ima direktnu komunikaciju sa prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom i uklonio Hute sa liste terorističkih grupa, navodi Rojters.

Bonus video:

25:03

CENTRALNI DNEVNIK 20.03.2022.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.