NOVA VRSTA RIBE ODUŠEVILA NAUČNIKE! Prosto PLENI svojim JARKIM BOJAMA, nisu znali da postoji do sada
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/Bongos Reef

otkriće!

NOVA VRSTA RIBE ODUŠEVILA NAUČNIKE! Prosto PLENI svojim JARKIM BOJAMA, nisu znali da postoji do sada

Cirrhilabrus finifenma je malo stvorenje sa svetloružičastom glavom i telesnim škrgama u nijansama žute i plave, a živi između 40 i 60 metara ispod razine mora

Objavljeno:

Uz obalu Maldiva već neko vreme boravi riba neobičnog izgleda, koju su naučnici nedavno istražili i razlučili kako se radi o potpuno novoj vrsti, koja je zbog toga dobila svoje novo ime, piše Green.hr.

Reč je o ribi Cirrhilabrus koja je rod riba iz porodice Labridae, a pronađene su zasad u Indijskom, ali i Tihom okeanu.

- Ono što smo pre mislili da je da se radi o jednoj široko rasprostranjenoj vrsti ribe, a zapravo su to dve različite vrste, a njihov je broj izuzetno ograničen” - rekao je za strane medije Yi-Kai Tea, doktora na Univerzitetu u Sidneju.

Ono što je posebno zainteresovalo naučnike je činjenica kako ova riba ima specifično jarke boje slične onim duginim s obzirom na to da je njeno stanište u senci zone sumraka. Cirrhilabrus finifenma je malo stvorenje sa svetloružičastom glavom i telesnim škrgama u nijansama žute i plave, a živi između 40 i 60 metara ispod površine mora.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Bongos Reef

- Ovo je primer zašto je opisivanje novih vrsta i taksonomije opšte važno za očuvanje i upravljanje biološkom raznolikošću - istaknuo je Tea i dodaje kako je to jasan primer kako još uvek postoje biološke raznolikosti na dnu mora koja tek treba da budu otkrivene.

Bonus video:

01:51

CENE SKUPLJE I DO 50%, ZA NAFTU PLAĆAJU 230 DINARA, DOK ISTA U RAŠKOJ KOŠTA 170!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.