Kako su evropski premijeri za 24 sata ušli i izašli iz Kijeva?
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia, AP, BETA/Tina KOSEC

SASTANAK

Kako su evropski premijeri za 24 sata ušli i izašli iz Kijeva?

Premijer Poljske, Češke i Slovenije su prvi zapadni lideri koji su posetili Ukrajinu od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Objavljeno:

Predsednik ukrajinske železnice rekao je da su premijeri Poljske, Češke i Slovenije, koji su u utorak vozom otputovali u Kijev na sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, napravili "snažan korak" kako bi pokazali podršku njegovoj zemlji.

- To je bilo zaista važno za nas, čak iako je bilo naivno - rekao je Oleksandr Kamišin za CNN.

Kamišin je potez nazvao naivnim jer je delegacija lidera EU otkrila svoje planove dok je još bila na putu ka prestonici.

Kijev je danima pod napadom, a granate su pogodile i stambene zgrade, što je dovelo do uvođenja 35-časovnog policijskog sata, koji je počeo u utorak uveče.

1 / 13 Foto: Profimedia

Ni ukrajinski železnički sistem nije ostao imun na te napade. U utorak ujutru poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da, zajedno sa premijerima Slovenije i Češke, Janezom Janšom i Petrom Fijalom putuje za Kijev.

- Čuvao sam njihovu tajnu, ali kada sam video da je objavljeno onlajn, iznenadio sam se. To nisam razumeo - rekao je Kamišin.

Mateuš Moravjecki je objavio post na Fejsbuku dok su još bili na putu ka Kijevu.

1 / 2 Foto: Profimedia

- Naša je dužnost da budemo tamo gde se stvara istorija. Ne radi se o nama, već o budućnosti naše dece koja zaslužuju da žive u svetu oslobođenom tiranije - napisao je poljski premijer.

Fijala je takođe tvitovao da je "svrha posete da potvrdi nedvosmislenu podršku cele Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine".

Bezbednosne brige su bile na vrhu misli 37-godišnjeg direktora železnice od početka sukoba.

Kamišin i njegovi zamenici proveli su poslednje tri nedelje obilazeći zemlju, upravljajući sa 321.000 zaposlenih na železnici i oko 1.450 stanica u pokretu. On veruje da je uprava železnice meta ruskih bombi, tako da je boravak u skoro stalnom pokretu pitanje lične bezbednosti.

- Čak ni svojoj deci ne govorim da ne otkrivaju svoju lokaciju, jer svi treba da shvate da je to rat. Ne mogu da dajem instrukcije premijerima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ideja premijera je bila da putuju vozom u Kijev, verujući da je to najbezbedniji vid prevoza.

On se složio, uprkos tome što je železničku stanicu u Zaporožju u sredu ujutru pogodila ruska bomba, ubrzo nakon njhove posete. Bomba je ostavila rupu veličine kratera na šinama i oštetila železničku stanicu.

- Svaka pametna osoba bi ovih dana izabrala voz umesto automobila. Čak i sa bombardovanjem koje je svuda okolo, stanice i vozovi su trenutno najbezbednija mesta u državi - rekao je Kamišin.

On je rekao da je delegacija putovala posebnim vozom sa četiri najnovija železnička vagona. Jedini ostali putnici bili su deo delegacije ili obezbeđenja.

- To je bio običan, normalan voz, sa normalnim vagonima. Dakle, ruta delegacije nije bila posebnija od ostalih... Bio je to isti put kojim idu i normalni putnici - rekao je on.

Putovanje je, prema njegovim rečima, trajalo osam ili devet sati. Lideri su proveli nekoliko sati sa Zelenskim i njegovim timom pre nego što su se vratili noćnim vozom za Poljsku.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Za mene je najbolja procena železnice što su strani premijeri izabrali železnicu umesto automobila ili helikoptera, ili bilo koju drugu opciju - rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.