EVROPA PRIPREMA STRATEGIJU: Spremaju se za napuštanje ruskog gasa, nafte i uglja
EU, Foto: Profimedia

PLAN U IZRADI

EVROPA PRIPREMA STRATEGIJU: Spremaju se za napuštanje ruskog gasa, nafte i uglja

Lideri EU će razgovarati o novim merama

Objavljeno:

Zemlje EU treba odmah da počnu da obnavljaju zalihe gasa kako bi se pripremile za sledeću zimu, biće jedan od zaključaka na samitu EU sledeće nedelje, navodi portal Euractiv, koji navodi da Evropa priprema strategiju za napuštanje ruskog gasa, nafte i uglja.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je lidere iz 27 zemalja članica EU da se prošle nedelje dogovore o postepenom ukidanju oslanjanja na ruska fosilna goriva, uključujući povećanje uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) i ubrzanje upotrebe obnovljive energije.

Međutim, put do potpunog ukidanja će trajati godinama, pa zemlje takođe planiraju mere za ublažavanje potencijalnih poremećaja u snabdevanju iz Rusije, koja snabdeva 40% gasa u EU, 27% uvoza nafte i 46% uvoza uglja.

„Punjenje skladišta gasa širom Unije trebalo bi da počne odmah. Države članice i Evropska komisija će hitno koordinisati mere potrebne da se obezbedi adekvatan nivo skladišta gasa pre sledeće zime“, nacrt zaključaka za samit EU od 24. do 25. marta. rekao je. , koji je Euractiv dobio na uvid.

Lideri EU će razgovarati o novim merama

Očekuje se da će Evropska komisija do sledećeg meseca predložiti pravila koja zahtevaju od zemalja EU da zajednički obezbede najmanje 90 odsto pune skladišta gasa do 1. oktobra svake godine. Trenutna prosečna popunjenost skladišta gasa u EU je 26%.

Kako visoke cene energije povećavaju račune za građane širom Evrope, lideri EU će takođe razgovarati o novim merama za ublažavanje troškova potrošača i preduzeća.

Cene gasa u Evropi skočile su na rekordne vrednosti nakon što je počela ruska invazija, a do skoka cena došlo je posle meseci već visokih troškova energije koje većina zemalja EU pokušava da reši hitnim subvencijama i poreskim olakšicama.

Sjedinjene Američke Države su prošle nedelje zabranile uvoz ruskih energenata.

Evropska komisija će u maju objaviti detaljan plan za eliminaciju ruskog gasa, nafte i uglja do 2027. godine. Inicijalni plan, objavljen prošle nedelje, uključuje veliko povećanje uvoza LNG-a i utrostručenje kapaciteta energije vetra i sunca u EU do 2030. godine.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ali dok su se zemlje EU okupile iza cilja napuštanja ruskih fosilnih goriva, podeljene su oko toga da li da napuste rusku naftu i gas.

Nemačka i Mađarska su među zemljama koje se tome protive, rekavši da bi to nanelo ekonomsku štetu. Pristalice, kao što su Poljska i Letonija, kažu da stotine miliona evra koje Evropa šalje Rusiji za snabdevanje energijom finansiraju rat. Sjedinjene Države, koje se manje oslanjaju na ruska goriva, prošle nedelje su zabranile njihov uvoz.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.