UKRAJINA NA IVICI SIROMAŠTVA! Predviđeno KOMPLETNO uništenje PRIHODA stečenih tokom 2 DECENIJE, ali to nije NAJGORE
Ilustracija, Foto: Profimedia

EKONOMSKI PAD

UKRAJINA NA IVICI SIROMAŠTVA! Predviđeno KOMPLETNO uništenje PRIHODA stečenih tokom 2 DECENIJE, ali to nije NAJGORE

Linija siromaštva je obično definisana kao kupovna moć od 5,5 dolara do 13 dolara po osobi na dan

Objavljeno:

Ženeva - Devetoro od desetoro Ukrajinaca se mogu suočiti sa siromaštvom i ekstremnom ranjivošću ako se rat nastavi sledeće godine, čime bi se izbrisale dve decenije ekonomskog prosperiteta, rekao je razvojni program UN-a u sredu.

Alkim Stajner, zvaničnik UNDP-a je rekao da njegova agencija radi sa vladom Kijeva kako bi izbegla najgori mogući scenario pada privrede. Teži da pruži slanje novca kako bi porodice kupile hranu za opstanak i pomagala im u bekstvu dok postavlja osnovne usluge.

,,Ako se konflikt prolongira ako se nastavi, primetićemo značajnu eskalaciju stopa siromaštva," rekao je Stajner za Rojters.

Linija siromaštva je obično definisana kao kupovna moć od 5,5 dolara do 13 dolara po osobi na dan, dodao je u video intervjuu iz Njujorka. Pre nego što je Rusija započela sa invazijom 24. februara, oko 2% Ukrajinaca je živelo ispod linije od 5,50 dolara, rekao je.

1 / 8 Foto: Profimedia

Glavni savetnik ukrajinske vlade Oleg Ustenko je rekao prošlog četvrtka da su invazivne ruske sile uništile makar 100 milijardi infrastrukture i da će se 50% ukrajinskih poslova potpuno zatvoriti.

,,Predviđamo da će se 18 godina razvojnih napredaka jednostavno nestati za 12 do 18 meseci," rekao je Stajner.

Stajner je naglasio važnost ukrajinskih privreda na ostale nacije, posebno na grupu afričkih nacija koje dobijaju trećinu zaliha pšenicom od Ukrajine i Rusije.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

,,Takođe pokušavamo da stabilizujemo privredu koja je za 45 afričkih nacija, najnerazvijenijih zemalja, žitnica," zaključio je Stajner.

Bonus video:

02:39

ŠTO SE RUSIJE TIČE STRAH OD NUKLEARNOG SUKOBA NE POSTOJI Bocan Harčenko za Kurir: Mi nismo izlazili sa takvim pretnjama

(Espreso/MSN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.