UKRAJINA DOBIJA DRONOVE KAMIKAZE OD AMERIKE? Ovo ORUŽJE je jako opasno, a evo kako se KORISTI i čemu SLUŽI! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube, Profimedia

nove letelice

UKRAJINA DOBIJA DRONOVE KAMIKAZE OD AMERIKE? Ovo ORUŽJE je jako opasno, a evo kako se KORISTI i čemu SLUŽI! (VIDEO)

Radi se o oružju za jednokratnu upotrebu, zbog čega su nazvani "dronovi-kamikaze".

Objavljeno:

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra mogućnost da pošalje Ukrajini ubojite bespilotne letelice proizvedene u SAD-u.

Radi se o vrhunskim navođenim projektilima koji bi mogli precizno gađati ruske tenkove i položaje na kilometarskim udaljenostima, izjavila su za američke medije dva zvaničnika Kongresa upoznata s tim pitanjem.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Odluke nisu donesene, ali dužnosnici su rekli da Bela kuća razmišlja hoće li opremiti Ukrajinu "lutajućim projektilima" s eksplozivnim punjenjem, nazvanim "Switchblades", kao deo novog paketa vojne pomoći koji će Bajden razmatrati tokom dana, prenosi Yahoo.news.

Postoje dve varijante tog oružja, Switchblade 300 i 600, koje je američkom Zapovedništvu za specijalne operacije prodao proizvođač AeroVironment sa sedištem u Vašingtonu. Switchblade 300 je dizajniran za precizne udare na čovečanstvo, a veći Switchblade 600 namijenjen je uništavanju tenkova i drugih oklopnih vozila, prenosi Jutarnji.

NBC je izvestio o ekskluzivnoj demonstraciji Switchblade 300 u decembru, a nadređeni AeroVironmenta rekli su tada da im je vlada zabranila demonstraciju verzije 600. Zvaničnici AeroVironmenta, kako se navodi, nisu odgovorili na zahteve za komentarom.

"Stojimo uz naše saveznike i suverene narode u njihovom pravu da zaštite svoju domovinu i svoje živote u situaciji kada je ovo temeljno pravo ugroženo", poručila je kompanija u izjavi na svojoj internet stranici pod naslovom "AeroVironment stoji uz narod Ukrajine i ceo NATO".

DRONOVI-KAMIKAZE

Switchblades su u biti robotske pametne bombe, opremljene kamerama, sistemima za navođenje i eksplozivom. Mogu biti programirani da automatski pogađaju mete kilometrima udaljene, ali mogu i upravljati oko ciljeva dok ne dođe pravi trenutak za napad. Kompanija navodi da verzija 600 može leteti 40 minuta brzinom do 80 kilometara na sat.

Radi se o oružju za jednokratnu upotrebu, zbog čega su nazvani "dronovi-kamikaze". Takođe, jeftiniji su od projektila Hellfire koje ispaljuju američki dronovi Reaper. Verzija 300 može koštati tek 6000 dolara, prema nekim procenama. Oba oružja mogu biti postavljena u funkciju za nekoliko minuta i biti lansirana iz cevi. Lete mnogo brže od turskih dronova Bayraktar TB2, koje Ukrajina koristi protiv ruskih snaga, a verovatno bi, kako se navodi, mogli probiti postojeću protivvazušnu obranu nad ruskim snagama.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kada bi Ukrajina bila opremljena dronovima Switchblade, to bi moglo rezultovati najznačajnijom upotrebom oružja u borbi do sada. Američka vojska koristila je Switchblade u borbama pod ograničenim okolnostima u Avganistanu, ali tu činjenicu nije objavila, naveli su izvori upoznati s tematikom, kako prenosi Yahoo.news.

Ostaju mnoga pitanja o predloženom aranžmanu s Ukrajinom, uključujući i ono koliko tog oružja SAD ima u svojim zalihama, koliko brzo AeroVironment može proizvesti novog i koliko bi obuke Ukrajincima bilo potrebno za upravljanje sistema. Velika Britanija jedina je strana zemlja koja je do sada imala dozvolu za kupovinu Switchblade-a. Izvori upoznati s materijom kažu da Ukrajina od Bajdenove administracije traži naoružane bespilotne letelice, protivbrodske rakete, elektronsku opremu za ometanje i rakete zemlja-vazduh koje mogu pogoditi avione na većim visinama.

Popis želja koji je Ukrajina nedavno dostavila Vašingtonu takođe uključuje više prenosnih protivvazdušnih projektila Stinger i protivtenkovskog oružja Javelin, koji su se već pokazali ključnima u borbi protiv većih i bolje naoružanih ruskih snaga, navode izvori, uključujući dvojicu evropskih diplomnata upoznatim sa zahtevima Kijeva.

STRAH OD SLANJA SOFISTICIRANE TEHNOLOGIJE

Ukrajina traži pomoć kako bi pojačala svoje napore za elektronsko ratovanje protiv Rusije s odmah primenjivom opremom, uključujući tu satelitsku navigaciju i opremu za ometanje komunikacija i zemaljske komunikacije za nadzor bespilotnih letjelica, navode izvori.

Nejasno je hoće li Bajdenova administracija odobriti neke od zahteva za oružjem i opremom, uključujući naoružane dronove ili protivbrodske rakete. Administracija je prethodno nastojala da izbegne isporuku oružja sa sofisticiranom tehnologijom jer bi ono moglo pasti u ruke ruskih vojnika ili se pokazati nepraktičnim kada ukrajinske snage zatrebaju opremu koja se može brzo staviti u funkciju uz minimalnu obuku. Inače, popis ukrajinskih želja prvi je objavio The New York Times.

Zvaničnike takođe brine i preduzimanje bilo kakvih mera koje bi mogle povećati rizik od direkntog sukoba između NATO-a i Rusije. Kada je administracija odbacila predlog pomoći Poljskoj da pošalje borbene avione u Ukrajinu, Ministarstvo odbrane citiralo je obaveštajnu procenu sa zaključkom da bi takav potez mogao eskalirati napetosti s Rusijom. Bajdenova administracija odbila je da da komentar.

1 / 8 Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebao bi danas da se obrati Kongresu onlajn govorom. Republikanski pretstavnici uputili su u utorak pismo ministru obrane Lojdu Ostinu i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pozivajući Belu kuću da iskoristi tri milijarde dolara hitne vojne pomoći koju je nedavno odobrio Kongres "bez odlaganja".

U pismu, koje uključuje poverljivi aneks, poziva se na dostavu mnogih stvari s ukrajinskog popisa želja, uključujući "male" dronove, sastave protivvazdušne obrane, odmah primenjivu sigurnu komunikacijsku opremu i nove količine protivtenkovskog oružja Javelin i projektila protivvazdušnog Stinger sistema.

Osim toga, zastupnici - iz odbora oružanih službi, obaveštajnih službi i spoljašnjih poslova u Predstavničkom domu i Senatu - pozvali su administraciju da Ukrajini dostavi minobacače i municiju, raketne sastave, sastave za pitku vodu, plinske maske i protivhemijsku opremu, obroke, pribore prve pomoći i drugu opremu.

KLJUČNA OBNOVA ZALIHA MUNICIJE

U pismu se navodi efikasna uloga prenosnih protivoklopnih i protivvazdušnih sistema naoružanja za ukrajinske snage, ali se ističe da je ključno obnoviti zalihe municije. "Kako se invazija razvlači, Rusija će se reorganizovati, opskrbiti, konsolidovati svoje snage i modifikovati svoju taktiku u pokušaju da nasilno ubrza svoje napredovanje. Ukrajinske snage će verovatno morati da sve više troše municiju iz tog i drugog oružja, što znači da će potreba za obnavljanjem zaliha svakim danom postati sve hitnija", naveli su zastupnici.

Portparol Pentagona Džon Krbi rekao je prošle nedelje da su SAD predate opremanju Ukrajine "vrstama kapaciteta za koje znamo da su Ukrajincima potrebni i da ih vrlo dobro koriste".

1 / 6 Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Krbi se takođe osvrnuo na razgovore sa saveznicima iz NATO-a koji imaju opremu ruskog porekla, a koja bi se mogla iskoristiti za ukrajinsku vojsku. "Nešto od te opreme imamo i to dajemo. Nešto od te opreme nemamo, ali znamo da drugi imaju, a pomažemo i u koordinaciji u vezi toga", dodao je Krbi.

Bonus video:

02:26

Ambasador Rusije u Srbiji: Oblasti pod ruskom kontrolom SNABDEVAJU STANOVNIŠTVO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.