TVRĐAVA ODESA ZABARIKADIRANA! U očekivanju velikog ruskog napada na ukrajinsku luku pala SMRTNA TIŠINA
Ukrajina, Foto: УКРАВТОДОР, FACEBOOK / DRUSTVENE MREZE

RATNO STANJE

TVRĐAVA ODESA ZABARIKADIRANA! U očekivanju velikog ruskog napada na ukrajinsku luku pala SMRTNA TIŠINA

Zvaničnici procenjuju da je najmanje 60 odsto stanovnika Odese napustilo grad. Salemova žena i ćerka su među njima.

Objavljeno:

Najveća ukrajinska luka Odesa okružena barikadama i zamkama za tenkove obavijena je tišinom u iščekivanju ruskog napada.

Iako je jasno, kako piše “Gardijan”, da ruski plan invazije na Ukrajinu uključuje ovaj kulturni i strateški centra na Crnom moru, 20 dana od početka konflikta ulice i zgrade Odese su neoštećene bombardovanjem, iako ispražnjene. Čuvene Potemkinove stepenice su prazne, a statue zaštićene vrećama sa peskom.

- Potrebno je dugo vremena da se naviknemo na takvu tišinu u gradu. Svaki put kad izađem umišljam da čujem glasove ljudi, da ih vidim. Ovo je mesto u kojem je uvek bila zabava, glavna ulica je bila puna ljudi koji plešu – rekao je “Gardijanu” Danijel Salem, vlasnik četiri kafića i restorana u Odesi a sada oficir nacionalne garde.

Zvaničnici procenjuju da je najmanje 60 odsto stanovnika Odese napustilo grad. Salemova žena i ćerka su među njima.

1 / 12 Foto: Profimedia

Centar grada pun je utvrđenja, poznate plaže su minirane, a trupe i dobrovoljci pokušavaju da održe moral i raspoloženje za napad za koji veruju da je odložen, ali ne i odvraćen. Ukrajinska odbrana zaustavila je kopneno napredovanje kod Nikolajeva, grada udaljenog od Odese oko 120 km istočno. Ali ukrajinski zvaničnici i strani obaveštajci su više puta upozoravali da Rusija koja gomila ratne brodove uz obalu i dalje planira napad i da bi mogla pokušati da zaobiđe Nikolajev.

Britansko Ministarstvo odbrane je reklo da je Rusija već sprovela jedno amfibijsko iskrcavanje na istočnom Azovskom moru i da bi “u sledećim nedeljama mogla da sprovede još jednu takvu operaciju”. Takođe je blokirala obalu Crnog mora, praktično izolujući Ukrajinu od trgovine morem.

Oleksij Danilov, sekretar Nacionalnog bezbednosnog i odbrambenog saveta, tvrdi da ruski planovi za pomorski napad na Odesu prošle nedelje napušteni samo zbog vremena i da su ponovo na stolu. On je obećao žestoki otpor.

- Ukrajinske snage ih čekaju, situacija je pod kontrolom – rekao je Danilov “Gardijanu”.

Branioci grada kažu da je Odesa spremna, nakon skoro tri nedelje priprema, a njihovi planovi ojačani kopiranjem taktika koje su radile protiv ruskih snaga na drugim mestima.

- Pretvorili smo grad u tvrđavu Odesa. Zovemo Odesu materinjim gradom jer će ona da prihvati svako dete sa bilo kog kontinenta. Ali to je i majka čuvarka i Odesa će nalupati svakoga ko pokuša da skrši njen duh. Mi kažemo, svako ko pokuša da povredi mamu će da potone u more – rekao je Artjem, komandant bataljona nacionalne garde Odese.

Oni prate ruske trupe da vide da li će pokušati da zaobiđu Nikolajev, Artjemov rodni grad, da uđu u Odesu kopnenim putem, ili će pokušati napad s mora. Vojni stručnjaci ukazuju da bi ruske linije snabdevanja bile veoma ranjive na napad bez kopnenog puta do grada.

1 / 11 Foto: Profimedia

- Imaju tri puta da zaobiđu Nikolajev, pa je naš cilj da zatvorimo sve ulazne i izlazne tačke. Posebo u Odesi ima mnogo mesta odakle bi mogli da pokrenu napad – kaže Artjem.

- Imamo nekoliko zadataka. Jedan je da smanjimo nivo panike u Odesi, zaštitimo perimetre grada i identifikujemo sabotere. Imamo posmatrače za nebo, more i tlo.

Ali, kako je rekao portparol vojne administracije u gradu, ono što najviše trebaju je zona zabrane leta iznad Odese, zahtev koji su često iznosili Zapadu ukrajinski zvaničnici a koji je odbijen zbog eskalacije konflikta.

- Najvažnije je zatvoriti nebo. Bilo bi lakše braniti Odesu i čitavu Ukrajinu bez ruskih aviona – istakao je portparol.

1 / 6 Foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.