Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca!
Vladimir Putin, Foto: AP / Mikhail Klimentyev, Ap/petros Karadijas, Wikipedia

međustranačko glasanje

Senat SAD označio Putina kao ratnog zločinca!

Objavljeno: 07:50h

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini.

U tekstu rezolucije se osuđuje “Ruska Federacija, predsednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savetu bezbednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zverstava koja dostižu nivo zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih".

1 / 6 Foto: EPA / YAROSLAV YEMELIANENKO, AP / Mikhail Klimentyev

Na neuobičajenom međustranačkom glasanju upućen je poziv Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da ispita Putinovu odluku o napadu na Ukrajini, prenosi BBC.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je, uoči glasanja, izjavio da Putin treba da odgovara za "zverstva počinjena u Ukrajini".

Republikanski senator Lindzi Grejem, kreator ovog zakona, poručio je da će sa britanskim saveznicima i drugima raditi na stvaranju interne službe koja će otkriti javnosti koje su to ruske vojne jedinice angažovane u ratnim zločinima, kao i imena njihovih komandanata.

1 / 13 Foto: Profimedia

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.