BUGARSKA SPREMNA DA ZAUSTAVI RUSKI GAS: Prekinućemo tranzit ako Rusija počne da plaća u rubljama
Gas, Foto: Profimedia

OGLASILI SE

BUGARSKA SPREMNA DA ZAUSTAVI RUSKI GAS: Prekinućemo tranzit ako Rusija počne da plaća u rubljama

Ekspert je upozorio da Bugarskoj preti gubitak od dve milijarde leva

Objavljeno:

Ekspert za energetiku bugarske nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije Martin Vladimirov rekao je za BNR da njegova zemlja ima pravo da obustavi tranzit ruskog prirodnog gasa ako ne primi dospele obaveze prema sporazumu.

Kako javlja dopisnik MIA iz Sofije, Vladimirov je podsetio da sledeće nedelje ističe rok za plaćanje transporta gasa preko Bugarske.

Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova podsetila je na video brifingu da je Bugarska među 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, što znači da će sva plaćanja Bugarskoj biti vršena u rubljama.

Ekspert je upozorio da Bugarskoj preti gubitak od dve milijarde leva (milijardu evra) od investicija u Turski tok izgrađen preko njene teritorije, ukoliko Gasprom zatraži da plati tranzit ruskog gasa u ruskim rubljama.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

Vladimirov je rekao da Bugarska ne bi trebalo da podlegne pritisku Moskve i da svaka akcija na ponovnom pregovaranju o gasnim poslovima treba da bude koordinirana sa Briselom. Prema njegovim rečima, u ugovoru o tranzitu ruskog gasa preko Bugarske verovatno stoji da se plaćanja vrše u američkim dolarima. Prema njegovim rečima, izuzetan rizik je da Bugarska pristane da prima svoje uplate u ruskim rubljama, s obzirom da je depresirana na međunarodnim deviznim tržištima.

(Espreso/Sloboden pečat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.