NOVI MOMENTI U UKRAJINSKOJ KRIZI: Tiču se DECE OBOLELE OD RAKA!
Deca, Foto: Profimedia

tužno

NOVI MOMENTI U UKRAJINSKOJ KRIZI: Tiču se DECE OBOLELE OD RAKA!

Deca obolela od raka premeštaju se iz Poljske na lečenje i u druge evropske zemlje, a Španija je za izbeglice pripremila 17.000 ležajeva

Objavljeno: 23:33h

Nakon što su počele ruske vojne operacije u Ukrajini, mnoga deca koja boluju od raka evakuisana su iz zemlje. Danas je 25 ukrajinske dece obolele od raka otišlo iz Poljske u Madrid, gde će nastaviti lečenje, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane, a prenosi CNN.

Ukrajina
foto: Profimedia

Deca su, u pratnji članova porodice, odmah odvedena u madridske bolnice na preglede kako bi se utvrdilo hoće li ostati u bolnici ili mogu da odu u smeštaj predviđen za ukrajinske ratne izbeglice, rekla je dr Ana Fernandez-Teiheiro, predsednica španske pedijatrijske onkološke grupe SEHOP.

Deca obolela od raka premeštaju se iz Poljske na lečenje i u druge evropske zemlje, a Španija je za izbeglice pripremila 17.000 ležajeva.

U Španiji, inače, živi više od sto hiljada Ukrajinaca te se misli da su neke izbeglice već došle u tu državu i smestili se kod prijatelja ili članova porodice, a da o tome nisu obavestili vladu.

Podsetimo, pre nekoliko dana deca obolela od raka otišla su iz Ukrajine. Iako su ova deca sigurna što se rata tiče, u opasnosti su zbog svog zdravstvenog stanja jer im je terapija prekinuta.

- Da je normalna situacija, deca bi trebalo da budu u bolnicama. U ovom trenutku moramo da odlučimo ko će od dece biti lečen izvan bolnice, a koja moraju ostati ovde. Jako je ozbiljna situacija - rekla je ranije za BBC doktorka Ana Zelvianska.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.