SZO PREPORUČILA UKRAJINI: Uništite opasne patogene u laboratorijama da ne bi došlo do CURENJA!
SZO, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB, Ilustracija

UPOZORENJE!

SZO PREPORUČILA UKRAJINI: Uništite opasne patogene u laboratorijama da ne bi došlo do CURENJA!

Nije saopšteno kada je preporuka data, niti je poznato koje vrste patogena ili toksina se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi sprečila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.

- U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

1 / 9 Foto: Profimedia

Nije poznato i da li su preporuke SZO sprovedene, preneo je Tanjug.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije je u reagovanju navelo da je ovim rečima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu, prenosi Sputnjik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.