IMA LI RAZLOGA ZA UPLAŠENOST ZBOG ČERNOBILJA? Oglasila se Međunarodna agencija za atomsku energiju, evo šta kažu!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

OSTAO BEZ STRUJE

IMA LI RAZLOGA ZA UPLAŠENOST ZBOG ČERNOBILJA? Oglasila se Međunarodna agencija za atomsku energiju, evo šta kažu!

Černobilju je isključeno napajanje, saopštila je ranije ukrajinska nuklearna energetska kompanija Energoatom navodeći da to znači da je hlađenje u opasnosti

Objavljeno:

Gubitak struje u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini nema kritičan uticaj na bezbednost, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

- Toplotno opterećenje bazena za skladištenje istrošenog goriva i količina rashladne vode u nuklearnoj elektrani Černobilj dovoljna je za efikasno odvođenje toplote bez potrebe za napajanjem električnom energijom - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Černobilju je isključeno napajanje, saopštila je ranije ukrajinska nuklearna energetska kompanija Energoatom navodeći da to znači da je hlađenje u opasnosti.

Kako su naveli, radioaktivne supstance bi mogle biti oslobođene iz nuklearne elektrane jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo.

- Radovi na popravci konekcije i vraćanju struje u elektranu koju su zauzele ruske trupe, nisu bili mogući jer su borbe u toku - navodi se u saopštenju te kompanije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko je prethodno rekao da ukrajinske vlasti ne znaju koliki su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe.

Ukrajinski šef diplomatije u međuvemenu je pozvao na prekid vatre kako bi se omogućile popravke i obnovilo snabdevanje nuklearne elektrane u Černobilju električnom energijom.

Dmitro Kuleba je upozorio da rezervni dizel generatori u nuklearnoj elektrani Černobilj imaju kapacitet od 48 sati. Nakon toga, rashladni sistemi skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati, zbog čega će curenje radijacije biti neizbežno.

1 / 5 Foto: Profimedia

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.