U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU HIDROGENSKE I ATOMSKE BOBME? Evo o čemu je TAČNO reč, ovo je sve što treba da ZNATE!
Nuklearna bomba, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU HIDROGENSKE I ATOMSKE BOBME? Evo o čemu je TAČNO reč, ovo je sve što treba da ZNATE!

Fisijske bombe (poput onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata) nastaju cepanjem atomskog jezgra (nuklearnom fisijom)

Objavljeno:

Hidrogenske ili termonuklearne bombe su snažnije od atomske ili fisijske bombe, a razlika između ove dve bombe počinje na atomskom nivou. Evo o čemu je reč...

Fisijske bombe (poput onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata) nastaju cepanjem atomskog jezgra (nuklearnom fisijom).

Kad se neutroni atomskog jezgra razdvoje, neki pogode jezgra okolnih atoma i njih razdvajaju. Rezultat je veoma eksplozivna lančana reakcija. Bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki su eksplodirale snagom od 15-20.000 tona TNT-a.

S druge strane, prvi test termonuklearnog oružja odnosno hidrogenske bombe u SAD-u u novembru 1952. godine izazvao je eksploziju od 10.000.000 tona TNT-a.

Termonuklearne bombe počinju istom reakcijom fisije koja osnažuje atomske bombe, ali većina uranijuma ili plutonijuma u atomskim bombama je zapravo neiskorišćeno. Kod termonuklearne bombe, korak dalje predstavlja činjenica da postaje dostupno više eksplozivne snage bombe.

1 / 4 Foto: Profimedia

Pre svega, eksplozija kompresuje sferu plutonijuma-239, koji će biti podvrgnut fisiji. Visoke temperature i pritisak stvoreni fisijom plutonijuma-29 izazivaju fuziju hidrogenske bombe (nuklearna fuzija je proces tokom kojeg se više atomskih jezgara spajaju formirajući jedno teže jezgro).

Ovaj proces fizije oslobađa neutrone, koji se vraćaju u plutonijum-239, cepaju više atoma i pospešuju lančanu reakciju fisije.

(Espreso/nationalgeographic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.