KAZNA ZA ABORTUS U GVATEMALI DO 25 GODINA ZATVORA! Zakon izglasan na Međunarodni dan ŽENA
Zatvor, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

ŠOKANTNO!

KAZNA ZA ABORTUS U GVATEMALI DO 25 GODINA ZATVORA! Zakon izglasan na Međunarodni dan ŽENA

Zakonom se takođe zabranjuju istopolni brakovi

Objavljeno:

Kongres Gvatemale odobrio je zakon kojim se za abortus predviđa kazna do 25 godina zatvora. Zakon je u Gvatemali izglasan na Međunarodni dan žena, 8. marta.

Zakon o zaštiti života i porodice, koji je predložila konzervativna partija Viva, podržala je velika većina poslanika, uključujući saveznike predsednika Alehandra Ðamateija, prenosi Rojters.

Zakonom se takođe zabranjuju istopolni brakovi i podučavanje u školama o seksualnim različitostima.

Kazna za abortus povećana je sa, između pet i 10 godina, na 25 godina zatvora, osim kada je život majke u opasnosti.

Zakon zabranjuje podučavanje dece i mladih o seksualnim različitostima i rodnoj ideologiji, a navodi se da nijedna druga orijentacija osim heteroseksualne “nije normalna”, navodi Rojters.

Aktivisti i pojedini političari kritikovali su zakon koji je izglasan na Međunarodni dan žena, a gvatemalski ombudsman za ljudska prava Jordan Rodas rekao je da će ga osporiti zbog ugrožavanja osnovnih prava i sloboda.

1 / 7 Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

– Ovim zakonom se krše ljudska prava, krše međunarodni sporazumi koje je ratifikovala Gvatemala, to je nazadovanje u slobodama – rekao je Rodas novinarima ispred Kongresa.

Donošenje Zakona o zaštiti života i porodice je bilo stopirano od 2018. godine, a da bi stupio na snagu potrebno je da bude objavljeno u službenom listu zemlje, navodi Rojters.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.