POTVRĐENO: Zaev najavio uklanjanje reči bugarski ispred fašistički okupator i u udžbenicima
Zoran Zaev, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

zaev

POTVRĐENO: Zaev najavio uklanjanje reči bugarski ispred fašistički okupator i u udžbenicima

Fašistički okupator nigde u svetu nema etničku boju

Objavljeno: 00:10h

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev potvrdio je danas da će u udžbenicima i na spomenicima tamo gde se spominje bugarski fašistički okupator biti ukonjena reč bugarski.

On je to najavio kao jedan od koraka napred u približavanju rešenja spora sa susednom Bugarskom, zbog kojeg je Sofija blokirala početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom (EU).

"Fašistički okupator nigde u svetu nema etničku boju. Cilj je da se izbriše reč bugarski, ali će ostati fašistički okupator. Ili, ako ima odredjenih provokacija prema toj naciji, a ne prema fašizmu, ne možete reći da gradite dobrosusedstvo", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, ne sme da se optužuju cela jedna nacija za fašizam, kao što ne sme da se optužuje ni nemačka, italijanska, ili japanska nacija.

"Treba da budemo okrenuti ka budućnosti. U jednom delu udžbenika je naše pravo i obaveza da učimo sledeće generacije da osude fašizam i da uče sopstvenu istoriju kojoj pripada i fašistička okupacija zemlje", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je, kako je preneo portal "360 stepeni", u sredu rekao da je uklanjanje reči fašistički u knjigama i spomenicima na kojima se spominje bugarski fašistički okupator (u Drugom svetskom ratu) jedan od zahteva Sofije za rešavanje spora dve susedne zemlje.

On je dodao da "veliki deo spomenika koji postoje u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji treba da bude u prijtaljskom duhu" i da "fašizam ne sme da ima etničku dimenziju".

"Kod odredjenih naših spomenika to je već uradjeno. Tamo gde je stajalo bugarski fašistički okupator sada je već fašistički okupator, zato što ne možete celu naciju da optužite da je učestovala u to vreme u Trećem rajhu", rekao je u sredu Zaev.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 23.09.2021. 15:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.