RAZMATRA SE: Vlada Severne Makedonije predlaže da se vanredno stanje produži do kraja godine
Severna Makedonija, Foto: EPA/Georgi Licovski

VANREDNO STANJE

RAZMATRA SE: Vlada Severne Makedonije predlaže da se vanredno stanje produži do kraja godine

Vlada Severne Makdonije je 20. novembra prošle godine uvela vanredno stanje u trajanju od 30 dana, a parlament ga je 16. decembra produžio do 30. juna 2021

Objavljeno:

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da parlamentu predloži da vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije kovida, produži do 31. decembra.Taj predlog odluke o produženju roka za važenje vanrednog stanja, koji će biti dostavljen Sobranju, usvojen je na predlog Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljanje krizama.

Vlada Severne Makdonije je 20. novembra prošle godine uvela vanredno stanje u trajanju od 30 dana, a parlament ga je 16. decembra produžio do 30. juna 2021.

Kako je tada objašnjeno, vanredno stanje je uvedeno da bi se omogućilo korišćenje armije u borbi sa pandemijom kovida 19, kao i da država može da angažuje privatne bolničke kapacitete u slučaju potrebe.

Na današnoj sednici vlada u Skoplju je utvrdila i izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim će ;Ministarstvu zdravlja biti omogućeno da privatnim bolnicama odredi najviše cene za hospitalizaciju obolelih od kovida 19.

Te najviše cene koje će Ministarstvo moći da odredi privatnim bolnicama u uslovima kriznog stanja proglašenog zbog zaštite zdravlja ili pandemije su u visini referentnih cena koje je utvrdio Fond za zdravstveno osiguranje Severne Makedonije.

Predloženim izmenama, koje će u parlament biti upućene na usvajanje po hitnom postupku, predvodjeno je i korišćenje resursa privatnih bolnica u uslovima pandemije ako je to potrebno, kao i izmene kazni ako privatne zdravstvene ustanove ne postupaju u skladu sa zakonskim odredbama.

Bonus video:

02:45

PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.