BUGARI NEĆE DA PUSTE MAKEDONIJU U EU: Taj jezik su vam VEŠTAČKI STVORILI SRBI!
ilustracija, Foto: Youtube printscreen

konflikti u regionu

BUGARI NEĆE DA PUSTE MAKEDONIJU U EU: Taj jezik su vam VEŠTAČKI STVORILI SRBI!

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je premijer Severne Makedonije rekao da je ćirilica napravljena za standardizaciju makedonskog jezika

Objavljeno:

Stručnjak za međunarodne odnose, bugarski novinar Velizar Enčev kaže da Bugarska neće pustiti Severnu Makedoniju u EU dokle god Skoplje, kako navodi, ne prizna bugarske korene svog jezika "koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine".

Komentarišući izjave makedonskih političara povodom Dana slovenske pismenosti, Enčev je rekao da je ogorčen zbog toga što je lider opozicione makedonske stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio da su Ćirilo i Metodije makedonski prosvetitelji.

On je, takođe, izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao da je ćirilica napravljena za standardizaciju makedonskog jezika.

"Dokle god ne priznajete bugarske korene svog jezika, koji su veštački stvorili srpski akademici 1945. godine, Bugarska vas neće pustiti u EU. Car Samuilo, cela plejada stvaralaca Bugarskog preporoda i Goce Delčev su Bugari i njihovo stvaralaštvo je bugarsko! Ako ne prihvatite ove neosporne istorijske činjenice, ostaćete pred vratima Evropske unije", rekao je Enčev a portal "Epicentar".

Enčev smatra da Severna Makedonija nema nameru da revidira svoju istoriju i da zajednička bugarsko-makedonska komisija za istorijska pitanja služi samo kao alibi za Brisel i Sofiju, dok Skoplje ne dobije poziv za pregovore o stupanju u EU.

"Zar je normalno da nakon ove antibugarske paljbe, koja ne prestaje poslednjih 75. godina, nastavljaju da se brinu o zemlji koja otvoreno sabotira Sporazum o prijateljstvu i koja pretenduje na našu istoriju?", upitao je Enčev, a prenosi Sputnjik.

On smatra da je Grčka, potpisivanjem Prespanskog sporazuma, dobila od Severne Makedonije sve, za razliku od Bugarske, koja je godinu dana ranije zaključila Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji.

"A šta je od 1. avgusta 2017. godine dobila Bugarska, članica EU i NATO-a? Skoplje je velikodušno pristalo da bude deo bugarsko-makedonske istorijske komisije, koja će diskutovati o sadržaju udžbenika istorije, književnosti i geografije, koji se izdaju u tim zemljama. I ništa više! Za tako skromno obećanje Severne Makedonije, koja prisvaja bugarsku istoriju i kulturu, članica EU i NATO (Bugarska) dozvolila im je da stupe u NATO, a da pritom nije dobila ni stoti deo onoga što je Skoplje dalo Grčkoj", rekao je Enčev.

Kako je zaključio, da je Sofija imala "samopoštovanje" kao Grčka, mogla je postaviti Skoplju stroge uslove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.