ĐORĐE JE NAJSTARIJI ŽIVI NAUČNIK, DOŽIVEO JE 100. GODINU: Ovo je njegov recept za dugovečnost!
Važna je fizička aktivnost, Foto: Profimedia

dug život

ĐORĐE JE NAJSTARIJI ŽIVI NAUČNIK, DOŽIVEO JE 100. GODINU: Ovo je njegov recept za dugovečnost!

Pored fizičke aktivnosti, on kaže da je veoma bitno koristiti i mozak, jer ako se stalno ne koristi on će zakržljati

Objavljeno:

Akademik Đorđe Filipovski je najstariji naučnik u Severnoj Makedoniji i jedini živ od trojice osnivača Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU), koji je ovih dana napunio 100 godina, a ima jednostavan recept za dugovečnost.

Pored fizičke aktivnosti, on kaže da je veoma bitno koristiti i mozak, jer ako se stalno ne koristi on će zakržljati.

Svoj stoti rođendan akademik Đorđe Filipovski, koji je rođen 6. maja 1919. godine, proslavio je u naučno-istraživačkoj instituciji koju je i osnovao. Na svečanom skupu u MANU, svom omiljenom kolegi i profesoru dobro zdravlje, dugovečnost i, kako su rekli, prvu deceniju u drugom veku poželeli su njegove kolege akademici, rektori, prorektori, profesori i naučni saradnici.

Akademik Filipovski, koji govori osam jezika, zajedno sa Blažetom Konevskim i Haralampijem Polenakovićem je bio zadužen za formiranje MANU, koja je osnovana 23. februara 1967. godine.

Vitalan i lucidan, šaleći se na svoj račun, akademik Filipovski je stojećki, bez pripremljenog govora, pričao o počecima i istoriji MANU, a nije zaboravio ni da se zahvali na željama kolega i prijatelja za njegovo zdravlje.

- Često me pitaju u čemu je tajna dugog života. Ja nisam stručnjak za to, ali, evo, reći ću vam moje iskustvo. Pešačim, puno volim planine, uređujem dvorište. Ranije sam imao i čamac, ali su mi ga ukrali, pa sada samo plivam. Ne živim sa gnevom i inatom. Mozak je organ kao i svaki drugi i ako se ne održava zakržljaviće. Ja svaki dan čitam - citira portal "Sdk.mk" akademika Đorđa Filipovskog.

On se zahvalio svojoj porodici, a nije zaboravio ni svoju suprugu koja je preminula pre dve godine, veleći da mu je ona bila desna ruka u pisanju svih radova.

- Da vam kažem, moja deca su penzioneri. Imam sina i ćerku, pet unuka i sedam praunuka. Najstarija unuka je direktorka u jednoj školi, a najstarija praunuka je student. Ona se često hvali da niko od njenih drugova nema pradedu - rekao je akademik Filipovski i nastavio:

- Žao mi je što sam ostao samo ja iz prvog sastava MANU. Ja sam najstariji akademik, drugi je šest godina mlađi od mene, a treći 11 godina. Želim im da se "potrude", da me stignu i nadžive - rekao je akademik Filipovski, koji važi za živu legendu i ikonu istorije makedonske nauke i obrazovanja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.