SLAVE SMRT ALBANACA U STRAVIČNOJ NESREĆI: Makedonski nacionalisti šokirali svojim porukama! (FOTO)
Makedonski nacionalisti iskoristili su priliku kako bi se naslađivali nad smrti poginulih Albanaca, Foto: Printscreen / Twiter

šok poruke

SLAVE SMRT ALBANACA U STRAVIČNOJ NESREĆI: Makedonski nacionalisti šokirali svojim porukama! (FOTO)

Do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoputa

Objavljeno:

U stravičnoj nesreći nakon izletanja autobusa sa auto-puta u Makedoniji poginulo je 14 osoba, a broj povređenih je veći od 30. Pet osoba je u kritičnom stanju.

Naslađivanje nad tragedijom

Makedonski nacionalisti iskoristili su priliku kako bi se naslađivali nad smrti poginulih Albanaca koji su se vozili u autobusu.

Podsetimo, autobus koji je prevozio 50 putnika iz Skoplja u Gostivar probio je juče poslepodne zaštitnu ogradu, prešao na suprotnu stranu auto-puta i izleteo s puta, te se prevrnuo.

Prema tvrdnjama svedoka, kako prenose mediji s lica mesta, do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoputa, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

Slavlje nacionalista

Strašna nesreća bila je povod za slavlje makedonskih nacionalista na društvenim mrežama. Primera radi, bivši sportski novinar Milenko Nedelkovski napisao je na Facebooku:

"Bog je velik. Kasni, ali ne zaboravlja."

Raduju se tuđoj nesreći
Raduju se tuđoj nesreći foto: Printscreen / Twiter

Nije jedini. Uniivetitetska profesorika Biljana Vankovska napisala je, kao reakciju na nesreću:

"Kakva tragedija i ironija."

Inače, index portalu se obratio Elmir Sejfulai, glumac u Tetovskom pozorištu i asistent na Univerzitetu u Tetovu. Pojasnio nam je kontekst slavljeničkih nacionalističkih objava na društvenim mrežama i ustupio screenshotove objavljenih sttusa.

"U prometnoj nesreći koja se dogodila na auto-putu između Skoplja i Tetova, do sada je potvrđeno da ima 14 poginulih albanske i makedonske nacionalnosti. Ipak, to ne smeta severnomakedonskim nacionalistima", pojašnjava Sejfulai.

"Ne smeta bivšem sportskom novinaru, a sad voditelju YouTube emisije Milenku Nedelkovskom i sveučilišnoj profesorici Biljani Vankovskoj. Raduju se ovoj velikoj tragediji koja se dogodila u Severnoj Makedoniji", dodaje.

Univerzitetska profesorika Biljana Vankovska prva je reagovala na tragediju preko Facebook statusa, u kojem je napisala "Kakva tragedija i ironija: Karpalak", aludirajući na božju osvetu prema Albancima, zbog ratne akcije NOV-a (Narodno Oslobodilačke Vojske) u konfliktu 2001. u tadašnjoj Makedoniji, a današnjoj Severnoj Makedoniji. Tu su poginula desetorica pripadnika makedonske policije", kaže nam Sejfullai.

Raduju se tuđoj nesreći
Raduju se tuđoj nesreći foto: Printscreen / Twiter

"Bog je velik"

"Drugi koji je svoju mržnju prema Albancima izrazio preko Facebook statusa je bivši sportski novinar, a sadašnji voditelj YouTube emisije (jer ga nijedna televizija neće) Milenko Nedelkovski, inače podržavatelj režima Gruevskog", kaže Sejfulai.

"'Gospod e golem, bava al ne zabrava' (Bog je velik. Kasni, ali ne zaboravlja), napisao je na Facebooku. On povlači paralelu s događajima kod Karpalaka, kao i Vankovska. Ova paralela samo oslikava nacionalističke nagone sjevernomakedonskih 'intelektualaca' prema albanskom narodu u Sjevernoj Makedoniji", tvrdi Sejfullai.

Bolesne glave na Balkanu

Sejfulai kaže kako je reakcija očekivana, ali je neprimerena. Posebno ako se uzme u obzir izjava akademske profesorice.

"Za sve probleme u ovoj državi u Sjevernoj Makedoniji krive Albance. I kad imaju problema sa Srbima zbog Crkve, i kad imaju problema s Bugarima zbog jezika, i kad imaju problema s Grcima zbog imena", dodaje.

"Jedina država koja je među prvima priznala Makedoniju 1991 godine bez ikakvih uslova je Albanija, iako Albanci čine preko 35% stanovništva Severne Makedonije. Ovo još jednom dokazuje da bolesne glave na Balkanu nisu odustale od nacionalizma.

Kako bi napisao Đorđe Balašević u pesmi Slobodane: 'Ispadoše akademci, veći zlotvori neg' Nemci.' To se i u 2019 godini događa na Balkanu, tačnije u Severnoj Makedoniji", ispričao je za Index Elmir Sejfullai.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.