Zaev: Pregovori sa Albanskim partijama idu u pozitivnom pravcu!
Foto: Profimedia

pregovori u skoplju

Zaev: Pregovori sa Albanskim partijama idu u pozitivnom pravcu!

Zoran Zaev izjavio je da bi voleo da se Vlada Makedonije formira već sutra, ali da se vodi računa da vlada bude kvalitetna

Objavljeno: 21:02h

Mandatar za sastav Vlade Makedonije, lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da pregovori sa albanskim partijama o kolicionoj vladi "teku u pozitivnom pravcu".

foto: fonetap

- Razgovori teku sa svim (tri albanske) političkim partijama. Nadam se da ćemo da zaokružimo važne principe i verujem da ćemo danas ili sutra početi da razgovaramo o resorima i imenima - rekao je Zaev u Tetovu, pred početak sastanka sa Zijadinom Selom, liderom Alijanse za Albance, najmanje članice parlamentarne većine.

Na pitanje kada može da se očekuje formiranje vlade, Zaev je ponovio da bi voleo da to bude već sutra, ali da se tokom pregovora vodi računa da vlada bude kvalitetna.

foto: Reuters / Stojan Nenov

- Činimo napor, ako ne drugo, zarad Brisela, ali verujem da je važniji kvalitet, važnije je to što je interes građana da bude u suštini dogovoreno, da bi mogli da isporučimo Sobranju - rekao je Zaev. Mandatar za formiranje Vlade Makedonije je razgovore o kolicnoj vladi formalno započeo u petak sastankom sa predsednikom najveće albanske stranke DUI, Alijem Ahmetijem. Kako je saopšteno, pregovori su počeli razgovorima o principima saradnje, reformskoj vladi i ulasku u EU i NATO.

foto: Reuters/ Ognen Teofilovski

Tokom vikenda funcioneri SDSM su, kako je saopšteno, o pricipima na kojima će biti formirana vlada razgovarali i sa drugom po veličini albanskom parlamentarnom partijom, Pokretom Besa. Pošto je prošle srede dobio mandat za formiranje vlade Zoran Zaev je rekao da očekuje da će sve tri albanske partije biti deo njegove reformske vlade. Zaev je rekao da želi da što pre formira vladu i da mu neće biti potrebno zakonom predviđenih 20 dana, već da namerava da to završi za desetak dana, možda i manje. Ustavni rok do kojeg bi trebalo da bude dogovoren sastav novog vladinog kabineta je 6. jun. Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.