IZDATO UPOZORENJE NAKON SMRTI MLADE MAKEDONKE: Umrla od bolesti koju prenose KRPELJI, simptomi su SLIČNI GRIPU
Krpelj, Foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

BOLEST OD KOJE KRVARE OČI

IZDATO UPOZORENJE NAKON SMRTI MLADE MAKEDONKE: Umrla od bolesti koju prenose KRPELJI, simptomi su SLIČNI GRIPU

Sumnja se da je neimenovana žena zaražena nakon ujeda krpelja 19. jula tokom posete Štipu u istočnom regionu zemlje

Objavljeno:

Turisti iz Velike Britanije koji putuju u Evropu upozoreni su na opasnost nakon što je devojka umrla od bolesti od koje krvare oči.

Devojka (27) iz Severne Makedonije obolela je od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice (CCHF) koju prenose krpelji, a prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije ta groznica ubija do 40 odsto zaraženih.

Vlasti rade na pronalaženju 67 kontakata žrtve pri čemu je CCHF mogla da se prenosi putem krvi ili telesnih tečnosti.

Simptomi slični gripu

Sumnja se da je neimenovana žena zaražena nakon ujeda krpelja 19. jula tokom posete Štipu u istočnom regionu zemlje. Institut za javno zdravlje Republike Severne Makedonije saopštio je da je hospitalizovana četiri dana kasnije.

Imala je simptome slične gripu koji su potom eskalirali. Simptomi CCHF uključuju groznicu, bolove u mišićima, vrtoglavicu, osetljivost na svetlost i mučninu. To može dovesti do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja.

Devojka je preminula 27. jula.

Bolest je prvi put identifikovana na Krimu 1944. godine, a sada je endemska u Africi odnosno na Balkanu i Bliskom istoku. Prisutna je i u nekim zemljama Azije.

Peškir, Pauk, Buba, Krpelj, Prljav peškir
foto: GAETAN BALLY / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Širi se van granica

Stručnjaci veruju da bi mogla da se širi van svojih uobičajenih teritorija kao rezultat klimatskih promena. Na teritoriji Španije zabeležena su tri smrtna slučaja od 2016. godine.

SZO je u maju identifikovala CCHF kao jednu od devet prioritetnih bolesti u smislu pretnje javnosti. Stručnjaci su prošlog meseca rekli da je "velika verovatnoća" da bi mogla da stigne do Velike Britanije u bliskoj budućnosti.

Tokom saslušanja, Džejms Vud, šef veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, rekao je da bi CCHF u nekom trenutku mogla da pronađe put do Velike Britanije.

Bonus video:

01:33

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.