Ivanov odbio poziv Federike Mogerini da mandat poveri Zaevu!
Foto: Fonet

napeto u makedoniji

Ivanov odbio poziv Federike Mogerini da mandat poveri Zaevu!

Mogerini je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku
Objavljeno:

Đorđe Ivanov, predsednik Makedonije, saopštio je posle susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini "zbog prihvatanja Tiranske platforme od strane Zaeva".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Predsednik Ivanov je rekao da neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera. Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje - piše u saopštenju iz kabineta Ivanova.

Mogerini je na kraju posete Skoplju pozvala predsednika Makedonije da povuče svoju odluku o dodeljivanju mandata i poručila da je EU posvećena evrointegracijama Makedonije i celog Zapadnog Balkana.

Mogerini je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku i da je povuče u interesu svih građana, te da u skladu sa ustavom, poveri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

- Demokratska pravila predviđaju poštovanje volje većine. Pozivamo predsednika Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku - rekla je Mogerini, i dodala da će Unija i međunarodna zajednica biti na strani Makedonije i njenih građana, kako bi konačno napredovali na putu ka EU.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.