"17 GODINA ČEKANJA": Oglasio se Kovačevski - početak pregovora sa EU otvara nove PERSPEKTIVE!
Dimitar Kovačevski, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"17 GODINA ČEKANJA": Oglasio se Kovačevski - početak pregovora sa EU otvara nove PERSPEKTIVE!

Kovačevski je takođe zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Solcu i svim ostalim predsednicima i premijerima 27 zemalja članica EU što danas njegova zemlja počinje pregovore sa EU

Objavljeno:

Pre početka prve međuvladine konferencije Severne Makedonije i EU premijer Dimitar Kovačevski izrazio je danas zadovoljstvo što će nakon 17 godina čekanja zemlja krenuti u pristupne pregovore koji otvaraju novu perspektivu za njene građane.

- Veliko je zadovoljstvo što posle 17 godina čekanja danas konačno počinjemo pregovore. Otvaramo nove perspektive za državu i građane, i polako, ali sigurno, pridružujemo se velikoj evropskoj porodici, što je bilo naš prioritetni strateški cilj decenjama - poručio je Kovačevski, prenosi Telma.

On je naveo i da je to rezultat zalaganja i rada velikog broja zvaničnika zemlje od njenog osamostaljenja.

- Od prvog predsednika Kira Gligorova, premijera Kljuševa, preko predsednika Borisa Trajkovskog, Crvenkovskog i drugih premijera, ministara i zvaničnika zemlje, svih zaposlenih u institucijama koje rade na pripremama Republike Severne Makedonije za početak pregovora - izjavio je Kovačevski pred početak današnje međuvladine konferencije u Briselu, navodi agencija MIA.

On je još rekao da je Severna Makedonija kroz širok konsultativni proces prepoznala evropski predlog koji je dobila kao najbolje moguće rešenje, i koji "u mnogo aspekata uvažava i održava crvene linije, a u isto vreme konačno omogućava početak pregovora" .

Kovačevski je naglasio da je za Skoplje izuzetno važno što je u njemu naveden makedonski jezik "bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka", što otvara vrata da on postane jedan od zvaničnih jezika Unije.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

On je dodao da je mesto Severne Makedonije u EU, da se njegova zemlja do sada više puta dokazala kao pouzdan partner Uniji za zemlje članice, i da će tako raditi i ubuduće.

Kovačevski je takođe zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Solcu i svim ostalim predsednicima i premijerima 27 zemalja članica EU što danas njegova zemlja počinje pregovore sa EU, navodi MIA.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.