KOMŠIJE ZABRANILE IZVOZ ULJA!
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

PALA MERA

KOMŠIJE ZABRANILE IZVOZ ULJA!

Severna Makedonija zabranila je izvoz ulja

Objavljeno:

I Severna Makedonijama pridružila se merama za ublažavanje negativnih posledica krize u svetu koja je izazvana ratom u Ukrajini. Te je danas prema najnovijim saznanjima obustavila izvoz ulja.

Ranije je i Srbija najavila zabranu izvoza pšenice koja stupa na snagu danas.

Mi sada hoćemo da izbegnemo ono što nam se desilo u ponedeljak. U ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice - rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da je uskladišteno 75 odsto.

"U jednom danu smo imali zahtev za 1/4 ukupnih rezervi, to nikad nije bilo, a cene su otišle u nebesa", dodao je.

- Kada vlada proceni da smo sigurni, tada može da odobri izvoz. Ali, moramo da merimo svakog sekunda . ističe.

- Nama je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto - istakao je Vučić dalje, dodajući da je sve praćeno preko različitih državnih organa.

1 / 6 Foto: PRINTSCREEN/KURIR TV

"Imamo dovoljno svega, i šećera, i brašna, i ulja i kukuruza, svega imamo više nego dovoljno".

O posledicama krize govorio je i Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet, a izazvana je energetskom krizom i ratom između Ukrajine i Rusije.

On je, govoreći o merama Vlade koje je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, potvrdio da ća danas biti doneto nekoliko odluka koje su prevashodno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

- Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna . Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i s druge strane kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo, rekao je Mali.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.