HRVATI ŠALJU 40 KAMIONA ZA UKRAJINU: Njihov ministar odbrane OBELODANIO SVE!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

podrška

HRVATI ŠALJU 40 KAMIONA ZA UKRAJINU: Njihov ministar odbrane OBELODANIO SVE!

Kada govorimo o količini, radi se o 40 kamiona robe, biće neke dinamike, moramo paziti na diskreciju. i sigurnost isporuke

Objavljeno:

"Odluka hrvatske vlade o opremi za Ukrajinu je podrška zemlji koja je izrazila podršku Hrvatskoj kada smo imali teška vremena devedesetih", rekao je ministar odbrane Banožić za HTV i dodao da su u Ukrajini narušena međunarodna prava i evropska sigurnost.

Što se tiče pomoći Ukrajini, on je podsetio da je reč o pešadijskom naoružanju - mitraljezima, jurišnim puškama, municiji i zaštitnoj opremi, sve u vrednosti od 124 miliona kuna, što je dovoljno za naoružavanje do četiri brigade. Sve to dolazi iz hrvatskih dionica, rekao je Banožić u Dnevniku HTV-a.

„Šaljemo 40 kamiona robe“

Razgovarali su, dodao je, sa pripadnicima Ukrajine i pokušali da vide koje su njihove potrebe u odbrani od ruske agresije. „Za svaku akciju koju preduzmemo komuniciramo sa našim saveznicima unutar NATO-a i tako će ova operacija biti sprovedena.

1 / 16 Foto: EPA-EFE/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HAN

Kada govorimo o količini, radi se o 40 kamiona robe, biće neke dinamike, moramo paziti na diskreciju. i sigurnost isporuke. Danas je sve spremno“, rekao je on. „Znamo koliko je to oružje potrebno, tako da brzo delujemo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i verujem da ćemo pomoći Ukrajini da ispravi nepravdu koju danas osećaju kao narod i kojoj su izloženi. rekao je Banožić.

„Nastojimo da naše vojnike držimo što bliže“

On je objasnio da na osnovu plana odbrane NATO-a postoje određene mere koje Hrvatska, kao članica, mora da sprovede. NATO ima svoj odbrambeni sistem, koji podrazumeva jedinstvo svih članica, ali i snažnu nacionalnu otpornost i bezbednost.

"Nastojimo da deklarisane snage koje postavljamo odlukama Vlade, a nalaze se unutar hrvatske granice, na osnovu naređenja komandanata na nivou Evropske unije, budu raspoređene unutar zemalja članica NATO-a. Nastojimo da budemo što bliže kući“, rekao je ministar Banožić.

"Sve zemlje imaju jedinstven stav"

Četiri hrvatska oficira trenutno su u Poljskoj, što je, kaže, pokazalo partnerstvo sa Poljskom. „Namera je da se tamo stigne 2023. godine sa jednim bataljonom tenkovskih haubica i za sada nema plana da se reaguje vanredno“, dodao je on.

„Sve države članice imaju jedinstven stav, povređena su ne samo međunarodna prava, već i bezbednost koju uživaju evropske zemlje, a mi činimo sve što možemo da okončamo ovu situaciju u Ukrajini, ne samo za ukrajinski narod već i za ceo. Evrope.na nivou Evropske unije i NATO idu u tom pravcu“, rekao je ministar odbrane Banožić.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.