HRVATSKA PREDSTAVILA NOVI SET MERA: 637 miliona evra za OBUZDAVANJE CENA ENERGENATA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAOPŠTENO

HRVATSKA PREDSTAVILA NOVI SET MERA: 637 miliona evra za OBUZDAVANJE CENA ENERGENATA!

Cene električne energije za domaćinstva u Hrvatskoj nisu se menjale od januara 2019. godine

Objavljeno:

Hrvatska vlada pripremila je niz ograničenja cena, smanjenja PDV-a i subvencija kako bi pomogla domaćinstvima, kompanijama i poljoprivrednicima u borbi protiv rastućih cena energije, a paket je vredan 4,8 milijardi kuna (637 miliona eVra), rekao je premijer Andrej Plenković.

Poskupljenje električne energije za domaćinstva biće ograničeno na 9,6 posto iznad sadašnjeg nivoa, a rast cene prirodnog gasa na 20 posto, rekao je Plenković medijima.

Cene električne energije za domaćinstva u Hrvatskoj nisu se menjale od januara 2019. godine.

1 / 3 Foto: Profimedia

Deo tereta rasta cena električne energije na potrošače snosiće i državna Hrvatska elektroprivreda (HEP), rekao je Plenković i dodao da mere podrške stupaju na snagu od 1. aprila.

Porez na dodatu vrednost (PDV) na promet toplinske energije trajno će se smanjiti na 13%, sa 25% i tako će postati jednak stopi PDV-a na električnu energiju. PDV na prirodni gas, koji trenutno iznosi 25%, biće smanjen na 5% od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023., prije nego što će nakon toga porasti na 13%.

Stopa PDV-a od 13% biće smanjena na 5% za svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestivo ulje, dječju hranu, sjemenke.

Paket podrške takođe uključuje finansijsku pomoć penzionerima i energetski siromašnim domaćinstvima, kao i subvencije za troškove plina za mala i srednja preduzeća, piše Indikator.ba

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.