PROCUREO DOKUMENT! Hrvatska POLICIJA više puta optuživana za TORTURU na granicama, da li je ovo DOKAZ?
Policija, Foto: Profimedia

OPTUŽENI ZA NASILJE

PROCUREO DOKUMENT! Hrvatska POLICIJA više puta optuživana za TORTURU na granicama, da li je ovo DOKAZ?

Hrvatska policija više puta je optuživana za nasilno proterivanje migranata preko granice

Objavljeno:

Prošle godine trojica pripadnika hrvatske interventne policije snimljeni su kako palicama udaraju migrante terajući ih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska policija više puta je optuživana za nasilno proterivanje migranata preko granice.

Vrh policije je nakon tog snimka utvrdio kako su snimljeni službenici to činili na vlastitu inicijativu i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a sve se završilo njihovim vraćanjem u službu nakon tromesečne suspenzije.

Otprilike nedelju dana nakon objave tog snimka zamenik zapovednika granične policije Bajakovo, Zlatko Čačić, podređenima i zapovedniku stanice Luki Domaćinoviću je poslao "obaveze i smernice" oko postupanja prema migrantima, piše Index, koji je taj dokument objavio.

"Proverite ima li kamera"

U dokumentu Čačić navodi kako su objavljeni snimci izazvali "različite reakcije i polemike", pa službenicima, "zbog zaštite njih samih", daje instrukcije da "vođa grupe" mora dostaviti službeni zapisnik o tome kada je i koji policajac delovao.

Službenike pozivaju da upozore kolege ako "bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju migrante" i da se o tome obaveste rukovodioci.

U nastavku smernica naglašeno je kako je potrebno " raspršiti na više mesta i pre delovanja dobro pregledati okolinu radi utvrđivanja da nema eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera".

U ostatku smernica, između ostalog, službenike se podseća da se moraju "ponašati skladno etičkom kodeksu policije".

"Migrante dovode ih iz smera Bregane i tamo negde iz Miholjca, iz Slavonskog Broda, gde ih nađe mobilna granična patrola pa fiktivno napišu da su na Bajakovu uhvaćeni. Najčešće ih dovoze na Bajakovo, znaju nekad i u Tovarnik. Dovoze ih policajci iz drugih uprava, dođu kombijem, istovare ih i šutnu preko granice. Ovo je sad više kontrola, jer dolaze iz drugih uprava i onda ih šutaju, uzimaju im stvari, zato je to i napisano da ih ne maltretiraju. Najmanje ih uhvate na granici, nijedan migrant neće ići prema policajcu”, tvrdi izvor.

MUP je zatim opisao kako službenici granične policije u patroli Bajakovo brzo reagiraju nakon uočavanja ilegalnih prelazaka te su ustvrdili da je cilj objavljenih smernica bio uspostavljanje "apsolutne kontrole nad postupanjem na granici kako bi bilo u skladu s etičkim kodeksom i svim propisima o ispravnom nošenju policijske uniforme".

Inače trojica pripadnike specijalne policije, snimljeni kako nasilno proteruju migrante, su na kraju uslovno kažnjeni, jer su snimljeni s uniformom okrenutom naopačke kako se ne bi videle službene oznake.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.