METEOROLOŠKE STANICE U ISTRI ZABELEŽILE: Udarni talas vulkanske erupcije na Tongu stigao do HRVATSKE!
Erupcija, Foto: Profimedia

ŠIRI SE

METEOROLOŠKE STANICE U ISTRI ZABELEŽILE: Udarni talas vulkanske erupcije na Tongu stigao do HRVATSKE!

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunami, a talasi su bili 1,2 metra

Objavljeno:

Meteorološke stanice u Istri juče su zabeležile udarni talas vulkanske erupcije na Tongu, javlja Istramet.

Udarni talas je, kako prenosi Klix.ba, prešao je 17.000 kilometara, a putovao je 15 sati. Do Hrvatske je stigao nakon erupcije vulkana kod ostrva Tonga, a zabeležile su ga merne lokacije na području Istre.

Između 20:50 sati i 21:00 sati merne lokacije zabeležile su oscilacije pritiska vazduha u rasponu od 1 do 3 hPa, a navedeno je i da su sve registrovale i stanice u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina u Hrvatskoj.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 05:10 ujutru vremenu našeh regiona, a udarni talas putovao je do obale Hrvatske 15-ak sati, prešavši više od 17.000 kilometara.

Strahovit cunami, izazvan erupcijom vulkana kod Tonga, ostavio je ovu zemlju od stotinjak hiljada stanovnika u potpunosti odsečenu od ostatka sveta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunami, a talasi su bili 1,2 metra. Izdate su naredbe za evakuaciju na obalama Tonga, kao i sa nekoliko južnopacifičkih ostrva, gde se na snimcima na društvenim mrežama vide talasi koji se obrušavaju u obalne kuće.

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.