HRVATSKA POLICIJA U LUCI PLOČE ZAPLENILA REKORDNU KOLIČINU HEROINA! Drugi brod bio pun KOKAINA
Droga, Foto: MUP RH

USPEŠNA AKCIJA

HRVATSKA POLICIJA U LUCI PLOČE ZAPLENILA REKORDNU KOLIČINU HEROINA! Drugi brod bio pun KOKAINA

Ukupna vrednost zaplenjene droge je 17 miliona evra

Objavljeno:

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvestila o zapleni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrednosti 17 miliona evra. Ovo je najveća zaplena heroina u Hrvatskoj do sada, piše Dubrovački vjesnik.

Zaplena je, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. I heroin i kokain zaplenjeni su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja.

Heroin je zaplenjen u oktobru, a kokain početkom novembra 2021. godine. Droga je bila skrivena u brodu koji je doplovio iz Južne Amerike.

U pretrazi su u podnožju plovila pronađena 54 paketa namenjena evropskom tržištu.

Više detalja su otkrili Dražen Rastović, šef Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, šef Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić u ime Carinske uprave, šef Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

- Ovo je rezultat intenzivnog rada i saradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest meseci razbili dve zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju koji se odnosi na zaplenu heroina 11. oktobra prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge - kazao je Zoran Tikvica, šef Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, govoreći o heroinu, prenosi Index.

Kokain pronađen uz pomoć ronioca

Kokain je pronađen na brodu koji je stigao iz Kolumbije i koji je prevozio rasuti teret.

U drugom slučaju radi se o zapleni kokaina koja se dogodila 3. novembra, droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

- Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, tačnije ispod broda. Tu su veliki deo dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućih uslovima za rad izvršen je pregled podnožja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šrafovima i magnetom. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain - izjavio je Tikvica.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.