MILANOVIĆ: "Imam često posla sa dibidusima"
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

PREDSEDNIK HRVATSKE

MILANOVIĆ: "Imam često posla sa dibidusima"

Mogućnost najave američkog borbenog vozila 'Bredli' počela je da se razmatra još 2017. godine na inicijativu ministra Damira Krstičevića

Objavljeno:

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović govorio je danas o modernizaciji i opremanju vojske te zemlje.

''Mogućnost najave američkog borbenog vozila 'Bredli' počela je da se razmatra još 2017. godine na inicijativu ministra Damira Krstičevića. Vidim da je Krstičević i dalje na sastancima s premijerom Plenkovićem zastupa tu inicijativu, i to je dobro'', istakao je Milanović.

''U programu Vlade za period od 2020. do 2024. godine na stranici 50m, piše da će se do kraja 2021. biti završeno opremanje vojske vozilima 'Bredli'. Tadašnji ministar, aktualni i premijer su govorili da će se do 2021. opremiti vojska. 'Ukupna cena iznosi oko 150 miliona dolara plus PDV. Plus PDV. Teza da je to nekakva neutralna stavka možda drži vodu iz perspektive ministra finansija, ali ne i odbrane. Državni proračun i proračun ministarstva sa PDV-om'', dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je objasnio da su ta vozila "odabrana na inicijativu države".

"Međutim, većina ili skoro svi sistemi koje imamo u upotrebi su sistemi za koje se ne proizvode delovi. Dakle, prema tome ovo je napredno'', kaže Milanović i dodaje šta se sve dobija u američkoj ponudi.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kako navode, doniraju se 84 vozila "Bredli", 62 topa, 34 mitraljeza i 41 radio uređaj. Ponuda uključuje i finasijsku donaciju od 45 miliona dolara.

''Ovje piše ponuda. Ali to nije ponuda, nego naše traženje. Druge države nema, druge ponude nema. Zašto je hrvatska vojska stala iza te ponude? Ona mora da formirati srednju pešačku brigadu, zbog NATO-a. 'Bredli' bi bio glavno oružje uz 'Patriju i neophodan je da bi brigada postojala. 'Patrija' i 'Bredli', to nije isto, razlika između života i smrti'', kaže Milanović.

''S druge strane, često imam posla s dibidusima. Glavni stožer misli da treba prihvatiti ponudu. Premijer (Andrej Plenković) govori da novac nije problem. Ali novac je jedini problem. Zašto kamioni koje sam ja nabavio kao premijer u mandatu stoje na ledini'', pita predsednik.

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.