GODINU DANA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA U PETRINJI: Ovo je NAJPOTRESNIJA scena koja je obišla ceo SVET! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZEMLJOTRES

GODINU DANA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA U PETRINJI: Ovo je NAJPOTRESNIJA scena koja je obišla ceo SVET! (FOTO/VIDEO)

Prvi petrinjski potres od 28. decembra bio je magnitude 5 stepeni prema Rihteru, ali već sutradan Baniju pogađa još jači potres od 6,2 stepena koji je odneo osam ljudskih života

Objavljeno: 10:56h

Danas je godinu dana od razornog zemljotresa koji je pogodio Petrinju, samo dan nakon što je potres na istom području mnoge kuće ostavio u ruševinama. U zemljotresu je bilo žrtava i povređenih, dok su mnogi stanovnici hrvatske Banije ostali bez svojih domova.

Prvi petrinjski potres od 28. decembra bio je magnitude 5 stepeni prema Rihteru, ali već sutradan Baniju pogađa još jači potres od 6,2 stepena koji je odneo osam ljudskih života.

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petoro ljudi, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je u martu 2021. podlegla povredama zadobijenim u potresu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Svet su tog dana obišli dramatični prizori iz Hrvatske. Vatrogasci su teškom mukom spasili muškarca zatrpanog u automobilu, a iz ruševina su izvukli oca i sina, kao i devojku koju je u zatrpanom stanu nanjušio pas.

Najpotresnija scena desila se tokom televizijskog prenosa uživo, kada su se u pozadini čuli krici majke nastradale Laure.

Godinu dana kasnije, područje Banije se i dalje trese, gotovo da nema sedmice u kojoj se ne zabeleži bar jedan potres srednjeg i slabijeg intenziteta.

Zemljotres na Baniji je prouzrokovao veliku materijalnu štetu u čak tri županije - Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj, koju je Svetska banka procenila na 5,5 milijardi evra, a Hrvatska je od Evropske unije dobila 319 milijuna evra iz Fonda solidarnosti za obnovu.

Šteta je prijavljena na oko 40.000 objekata, od kojih je 5.000 označeno kao privremeno neupotrebljivo.

Stanovnici stog područja su prošlu zimu proveli u kontejnerima i privremenim objektima, a i godinu dana posle, situacija što se obnove tiče, nije mnogo bolja.

Mnogi objekti godinu dana nakon potresa, čekaju na obnovu. U Majskim Poljanama kod Gline grade se samo tri kuće, od kojih dve iz donacija, a jednu u celosti finansira firma iz Srbije.

Bonus video:

02:32

Svratite u Bar na kaficu! Očekuje vas prava zabava

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.